Verkkokauppa sulkeutuu 29.7.2021. Kaikki tehdyt tilaukset toimitetaan normaalisti ja asiakaspalvelu jatkaa toimintaansa.

Kenkien hoito ja suojaus – näin teet sen oikein

Kenkien hoito ja suojaus säännöllisesti ja materiaalille sopivilla tuotteilla kannattaa, jotta jalkineet pysyvät siisteinä ja hyvännäköisinä. Oikea kenkien huolto myös pidentää jalkineiden käyttöikää ratkaisevasti. Alkuun pääset, kun muistat huolehtia kenkien suojaamisesta ja hoitamisesta säännöllisin väliajoin.

Kenkien suojaaminen ennen käyttöönottoa

Jalkineiden valmistuksessa ei läheskään aina tehdä kengille hoito- ja suojauskäsittelyä, joten on tärkeää käsitellä uudet kengät hoitoaineella ennen ensimmäistä käyttökertaa. Kenkien suojaus kyllästää pinnan kosteutta ja likaa hylkiväksi, samalla jättäen sen hengittäväksi.

Suihkuta suoja-ainetta uusienkin jalkineiden pintaan, ja jatkossa käytä jalkineisiin suojatuotetta säännöllisesti käyttötarpeen ja kelien mukaan. Muistathan puhdistaa kengät aina ennen suoja-aineen suihkutusta.

Hoito-ohjeet eri materiaaleille

Nahkakengät

Jalkineet, joissa on pehmeä tai kiiltävä pintanahka, voi puhdistaa pehmeällä harjalla tai rievulla. Hyvin likaisen nahkapinnan puhdistukseen löytyy juuri siihen tarkoitettuja aineita. Levitä hoitoaine puhtaalle ja kuivalle pinnalle pyörivin liikkein sienellä tai liinalla. Pintanahalle tarkoitettu kenkävoide tai -vaha pitää nahan joustavana, ja värillisellä vahalla voi elvyttää kuluneempaakin pintaa. Kiiltävälle pintanahalle kannattaa käyttää kiillotetulle nahalle tarkoitettua voidetta, jotta pinta ei muutu himmeäksi.

Kiiltonahkakengät

Kiiltonahkakengät pyyhitään käytön jälkeen pehmeällä kuivalla rievulla, ja mahdolliset tahrat taas kevyesti kostutetulla rievulla. Hoitoaineena on hyvä käyttää nimenomaan kiiltonahalle tarkoitettua voidetta, jotta kiilto säilyy.

Mokka- ja nupukkikengät

Mokka ja nupukki ovat kulutusta kestäviä materiaaleja, kun hoidat kenkiä säännöllisesti. Käsittele kengän pinta säännöllisin väliajoin suoja-aineella, ja puhdista pölyt pois mokkaharjalla tai puhdistussienellä. Lian poistamiseen voi käyttää myös puhdistusvaahtoa ja sientä. Kuluneen nupukin uudistamiseen ja puhdistamiseen soveltuu hiontakumi. Kulunut väri virkistyy mokalle ja nupukille sopivalla värillisellä hoitosuihkeella.

Keinonahkakengät

Keinonahkakenkiin ei tarvitse suihkuttaa suojasuihketta, sillä keinonahka ei ime suojaa itseensä. Keinonahkaiset kengät kannattaa silti puhdistaa säännöllisesti kostealla rievulla tai erityisesti synteettisille materiaaleille tarkoitetuilla aineilla. Koska keinonahka ei hengitä samoin kuin aito nahka, kannattaa keinonahkakengissä panostaa kunnon pohjallisiin. Näin kengät pysyvät raikkaina ja jalat voivat paremmin.

Kumisaappaat

Vaikka kenkien hoito ja suojaus olisi tehty kuinka huolellisesti tahansa, kovimmilla vesikeleillä muut jalkineet eivät vedä vertoja kumisaappaille. Niistä voi pestä kurat pois haalealla saippuavedellä ja pehmeällä sienellä. Kumisaappaiden elastisuus säilyy parhaiten kuminhoitoaineella. Kuten muutkin jalkineet, myös kumisaappaat pitäisi kuivata huoneenlämmössä, ja märät pohjalliset on muistettava ottaa pois kuivumisen ajaksi.

Kangaskengät

Kangaskengät on toisinaan mahdollista puhdistaa vesipesulla käsin tai peräti pyöräyttää pesukoneessa alhaisessa lämpötilassa – tämä kannattaa tarkistaa kengän hoito-ohjeesta tai myymälän henkilökunnalta. Tekstiilipinnasta voi poistaa irtolian ja pölyn pehmeällä harjalla, ja monet kangas- ja urheilutossut voi myös pyyhkiä kostealla liinalla. Myös kangaskenkien suojaaminen onnistuu kätevällä suojasuihkeella. Tennareiden kumipohjille ja keinoaineille on olemassa hankaussienellä käytettäviä puhdistusaineita. 

Hanki tarvittavat tuotteet kotiin valmiiksi

Kenkien kuin kenkien hoito ja suojaus sujuvat näppärästi oikeilla, juuri niille tarkoitetuilla tuotteilla. Aina kun ostat uudet kengät, kannattaa kysyä myyjältä niille sopivia hoito-ohjeita ja hoitotuotteita. Kynnys hoitaa kenkiä madaltuu, kun kotoasi löytyy valmiiksi kaikki tarvittavat tuotteet.

Tutustu Kookengän kenkienhoitotuotteiden valikoimaan »

Sulje
Sulje