Swipe to the left

Kooblogi

RSS-syöte

Sandaalit kuuluvat kesään

Kookenkä 3 kuukautta sitten 2117 näyttöä Ei kommentteja

Sandaalit ovat perinteiset kesäkengät. Koska sandaalit jättävät suurimman osan jalasta ja erityisesti varpaat paljaaksi, niiden käyttöaika Suomen sääoloissa on varsin rajallinen. Onneksi omat suosikkisandaalit voi pakata mukaan myös lämpimille lomille.

Sandaaleja löytyy paljon myös sisäkäyttöön, esimerkiksi monet työkengät ovat sandaalimallisia. Työsandaalit antavat jalkojen hengittää, joten niitä on mukavaa käyttää työpäivän ajan. Sandaaleja löytyy myös juhlakäyttöön ja korolliset sandaalit ovat nimeltään sandaletit.


Antiikin ajoista nykyaikaan – sandaaleja on käytetty jo tuhansia vuosia sitten

Sandaalit ovat vanhin ihmisen käyttämä kenkämalli. Sandaaleja ovat käyttäneet niin egyptiläiset, japanilaiset kuin Lähi-idän kansatkin jo tuhansia vuosia sitten. Sandaalit ovat olleet helppo valmistaa ja ne antavat jalan hengittää, joten ne ovat olleet hyvä kenkävalinta lämpimiin ja kuumiin olosuhteisiin. Vastaavasti sandaalien selkeä heikkous on aina ollut se, että ne suojaavat jalkoja ja niiden herkkää ihoa huonosti.

Sandaali-sana tulee kreikan kielestä, ja Kreikan historian ajat ovatkin jättäneet tämänkin päivän sandaalimuotiin jälkensä. Vanhojen, kreikkalaismallisten sandaalien tyylisiä kenkiä näkyy yhä edelleen kenkäkauppojen hyllyillä. Euroopassa ja Yhdysvalloissa sandaalit yleistyivät yllättävän myöhään, vasta 1940-luvulla, jolloin ne olivat aluksi lasten jalkineet

Hoida sandaaleja oikein

Sandaaleja ei usein muisteta huoltaa samalla tavalla kuin muita jalkineita. Hoitamalla sandaaleja oikein ennen käyttöönottoa ja käytön aikana kuitenkin pidennät sandaaliesi elinikää huomattavasti.

Sandaaleja valmistetaan lukuisista eri materiaaleista, joten tarkista millä tavalla juuri sinun sandaalejasi tulee hoitaa. Nahka, muovi ja tekstiili vaativat kaikki erilaiset hoitotoimenpiteet. Sandaalit kannattaa muiden kenkien tavoin kyllästää hoitoaineella ennen niiden ensimmäistä käyttöä. Hoitoaine auttaa kenkää pitämään kosteuden ja lian poissa pinnaltaan. Puhdista sandaalit ylimääräisestä liasta pyyhkimällä ne kostealla rätillä säännöllisesti.

Kun ostat sandaaleja, sovitus kannattaa tehdä keskellä päivää, sillä jalat turpoavat päivänä aikana. Liian pienien sandaalien remmit pureutuvat ihoon ja hiertävät ikävästi. Nahkasandaalit kannattaa kuitenkin valita niin, että sandaali on uutena napakka. Nahka nimittäin muovautuu jalkaan ja antaa käytössä hieman periksi.

Myös jaloista tulee pitää huolta, kun käytät avonaisia sandaaleja. Liota jalat lämpimässä vedessä, hio kovettumat pois ja pidä varpaankynnet lyhyinä ja siistinä. Sandaalien pariksi sopivat hyvin myös erilaiset kynsilakat.

Erilaiset sandaalimallit – löydä sinulle sopiva pari

Varvassandaalit, nahkasandaalit, korkosandaalit, sporttisandaalit, terveyssandaalit, gladiaattorisandaalit… Sandaaleja on paljon erilaisia, eri tilanteisiin ja erilaisiin asuihin sopivia. Tässä esiteltynä muutamia suosituimpia sandaalimalleja.


Flip flopit, varvassandaalit, rantasandaalit - rakkaalla kenkämallilla on monta nimeä

Flip flop -sandaalit ovat yksi klassisimpia sandaalimalleja, joita löytyy niin rentoina muoviversioina kuin myös tyylikkään siroina ja nahkaisina. Rennot versiot on helppoa pakata mukaan rantakassiin, nahkaiset versiot toimivat jopa kesäisinä juhlakenkinä.

Yhteistä kaikille flip flop -sandaaleille on muotoilu: tasainen pohja ja remmi joka kulkee jalkapöydän yli kummastakin reunasta yhdistyen ja kiinnittyen isovarpaan ja toisen varpaan väliin. Varvassandaaleja on käytetty jo antiikin Egyptissä ja länsimaihin kenkämalli levisi Japanista toisen maailmansodan jälkeen.

Varvastossut herättävät ajoittain paljonkin keskustelua, sillä kaikkien mielestä näin avonaiset kengät kuuluvat vain rantakäyttöön, ja joskus niiden käyttöä esimerkiksi kaupungissa paheksutaan. Myös jalkojen hyvinvointiin erikoistuneet lääkärit eivät suosittele flip flop -sandaaleja jatkuvaan käyttöön. Tasaiset pohjat ja avoin, jalkaa tukematon muotoilu rasittavat kantapäitä, lisäävät kompastumisriskiä ja voivat aiheuttaa jalkoihin ja selkään virheasentoja. Lisäksi remmit saattavat hiertää varpaidenväliä, eikä sandaali tarjoa iholle suojaa bakteereilta.

Jos ostat varvassandaalit muuhun kuin satunnaiseen rantakäyttöön, panosta muotoiltuun pehmeään pohjaan ja hyvään istuvuuteen. Laadukkaat ja sopivankokoiset flipflopit ovat oivat ja hauskat kesäkengät rannoille ja miksei muuallekin.

Suihkusandaalit eli släbärit – Adidas-sandaalit ovat trendsetterien suosiossa

Suihkusandaalit, tuttavallisemmin släbärit, ovat muoviset sandaalit, joissa jalkapöydän yli kulkee leveä kaistale kengän ollessa muuten avoin. Nimensä mukaisesti nämä sandaalit ovat usein käytössä uimahalleissa ja suihkuissa, joissa ei haluta olla paljain jaloin kosketuksissa lattiaan.

Ehkä hieman yllättäen släbärit ovat hiipineet viime vuosina trenditietoisten suosikkikengäksi. Sporttivaikutteet ovat näkyneet muodissa jo pitkään, ja samassa vanavedessä nämä sporttiset sandaalit ovat nousseet suosioon. Erityisen hyvin trendinenien tutkassa on viihtynyt Adidaksen Adilette-sandaali, jota yhdistetään pukeutumisessa ennakkoluulottomasti niin farkkujen, verkkareiden kuin juhlavampienkin housujen ja helmojen kanssa.


Korkosandaalit sopivat arkeen ja juhlaan

Korkosandaalit antavat säärelle muotoa ja saavat olemuksen näyttämään ryhdikkäämmältä. Korollisella sandaalilla on täysin oma nimensä, sandaletti, mutta useimmiten näistä kengistä puhutaan kuitenkin sandaalit- tai korkosandaalit-nimillä.

Korkosandaaleja löytyy matalalla ja korkealla korolla, ohuella ja paksulla korolla ja myös kiilakorolla. Paksukorkoinen sandaali sopii hyvin kesäkaduille, kun taas piikkikorot kannattaa säästää juhlaan. Arkikäyttöön sopivat versiot ovat usein nahkaa tai tekstiiliä, kun taas juhlasandaaleja löytyy monissa eri materiaaleissa ja paljon erilaisin strassein ja korukivin koristeltuna.

Ohuella korolla ja ohuilla remmeillä varustetut juhlasandaalit sopivat näyttävien juhlavaatteiden kanssa. Jos juhlavaatetuksesi on yksivärinen, voi kengät nostaa asussa isompaan rooliin. Valitse vaikka kultaiset sandaalit piristämään pikkumustaa.


Terveyssandaalit hellivät jalkoja

Terveyssandaalit ovat suosittuja työkenkiä, etenkin seisomatyötä tekevien keskuudessa. Terveyssandaaleissa on muotoiltu ja pehmeä pohja, joka auttaa jalkoja jaksamaan. Erityisesti pehmennetty kantatyyny auttaa estämään kantapään kipuilua ja ergonomisesti suunniteltu kannan korkeus ehkäisee selkäongelmia.

Nykyisin työsandaalit ovat valloittaneet myös kadut, sillä tämänhetkinen muoti korostaa mukavuutta myös kenkämuodissa. Klassiset Birkenstock-sandaalit ja muut vastaavat terveysjalkineet ovat tällä hetkellä muodikkaammat kuin koskaan. Tästä syystä myös valikoima on kasvanut, ja kaupoista löytyy nykyisin paljon terveyssandaaleja erilaisissa kuoseissa ja väreissä. Työkengän ei siis tarvitse olla musta ja tylsä töppönen, vaan työsandaalillakin voi edustaa omaa tyyliään.

Sporttisandaalit sopivat ulkoiluun

Sporttisandaalit ovat erityisesti ulkoiluun, kuten retkeilyyn ja vaeltamiseen, suunnitellut sandaalit, jotka ovat perinteisesti miesten suosima sandaali. Oikeanlaiset urheilusandaalit vähentävät jalkoihin kohdistuvaa rasitusta ja ovat tarpeeksi pehmeät, jotta hiertymiä ja hankaumia ei synny. Urheilusandaaleissa on pehmeä ja usein irrotettava sisäpohja ja märissäkin oloissa hyvin pitävä kuminen ulkopohja.

Urheilusandaaleja näkee paljon myös kaupunkikäytössä, onhan sandaali hengittävyytensä ansiosta ylivoimainen kesäkenkä. Myös pitkään kauhistuttanut sukat + sandaalit -trendi voi nykyään olla trendikäs. Sandaaliin kanssa puettu sukka auttaa imemään kosteutta ja suojaamaan jalkaa hiertymiltä. Älä kuitenkaan pue sandaalin kanssa paksua tennissukkaa! Ohut puuvillasukka (mielellään hauskassa kuosissa) voi kuitenkin toimia hyvinkin kesäkaduilla, etenkin jos käyttäjän muu tyyli tukee tätä usein vieroksuttua yhdistelmää.

Tutustu Kookengän sandaali-valikoimaan

Lue myös: Adidas-tennarit – trendikkäät vuosikymmenestä toiseen

Lue myös: Kookengän kenkäsanasto: kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Ballerinat ovat kesäkenkien klassikko

Kookenkä 3 kuukautta sitten 1602 näyttöä Ei kommentteja

ballerinatBallerinat ovat klassisen tyylikkäät naisten kesäkengät vuodesta toiseen. Ballerinat sopivat farkkujen, hameiden, mekkojen ja shortsien kanssa, ja ovat kaiken lisäksi mukavat ja kevyet jalassa! Tämän hetken kenkämuoti korostaa sukkien merkitystä, joten ballerinat ovat myös oivat kevätkengät. Vaikka aurinko ei vielä lämmitä täydeltä taivaalta, voi ballerinojen kanssa pukea näyttävät sukat ja jalat pysyvät lämpiminä.

Kesä on erilaisten juhlien aikaa ja sirot ballerinat ovat myös erittäin suositut juhlakengät. Ja nykyään myös suositut hääkengät! Moni kesän morsian haluaa astella avioliittoon mukavasti, ja tällöin kauniisti koristellut juhlaballerinat ovat oikea valinta.

Ballerinojen historia – Ranskan hovista klassikoksi

Ballerinat ovat nimensä mukaisesti alun perin balettitanssijoiden kengät, joista ensimmäiset versiot on nähty jo 1400-luvulla Ranskassa, kun kuninkaan hovitanssijat aloittivat uudenlaisen taidetanssin esittämisen. Kuten baletti itsekin, tossut ovat kehittyneet ajan saatossa vastaamaan paremmin lajin vaatimuksia.

1880-luvulla balettikenkien valmistaja ja korjaaja Salvatore Capezio perusti pajan New Yorkiin lähelle Metropolitan oopperaa. Hän korjasi ja valmisti balettikenkiä monille ajan huipputanssijoille. 1940-luvulla muotisuunnittelija Claire McCardell näki Capezion suunnittelemat ja valmistavat kengät lavalla, ja pyysi tätä luomaan kengästä arkikäyttöön sopivan version käytettäväksi McCardellin suunnittelemien vaatteiden pariksi. Näin ballerinakengät lähtivät yleistymään myös katukuvassa.

Huippusuosioon ballerinat nousivat suosioon naisten arkikenkinä 1950-luvulla, kun Audrey Hepburn käytti kenkiä elokuvassa ”Rakastunut Pariisissa”. Hepburnin vastanäyttelijänä elokuvassa näytteli Fred Astaire, ja lähes samanpituinen Hepburn ei halunnut näyttää Astairea pidemmältä valkokankaalla.

Hepburn oli ollut nuorena lupaava balettitanssija, joten matalapohjaiset, mutta silti sievät ja naiselliset ballerinat ovat hänelle tuttu kenkävalinta. Myös toinen ajan tyyli-ikoni Coco Chanel nähtiin usein ballerinat jalassa, mikä edesauttoi kenkien suosiota naisten keskuudessa.

Mukavuus ja tyyli samassa paketissa

Ballerinat ovat korkeita kenkiä vierastavan pelastus. Ohutpohjaiset ja täysin litteät jalkineet voivat kuitenkin väsyttää jalkoja samalla lailla mitä korkeakin kenkä. Ballerinoja ostaessasi kiinnitä huomio kenkien laatuun ja valmistustapaan.

Muotoiltu ja pehmustettu pohja lisää käyttömukavuutta huomattavasti. Kengän mukavuutta voi myös itse lisätä ostamalla muotoillun pohjallisen. Osa ballerinoista on varustettu myös hienoisella korolla ja kiilakorkoballerinat ovatkin usein jalalle hellempi valinta kuin täysin litteä ballerina.

Slip onit, loaferit, pistokkaat ja perinteiset tennarit ovat viime vuosina olleet kevät- ja kesäkenkinä ehkä jopa suositumpia mitä perinteiset naisten ballerinat. Ballerinojen tasainen suosio kuitenkin säilyy vuodesta toiseen, etenkin klassisen pukeutumistyylin kannattajien keskuudessa.

Ballerinoja on nykyisin kuitenkin saatavilla paljon erilaisia ja klassisuudestaan huolimatta ballerinat eivät missään nimessä ole tylsät naisten kengät! Ballerinat täydentävät tyylin monissa menoissa, pukeuduitpa juhlaan, töihin tai kaupungille. Erilaiset kuosit ja koristelut tuovat tähän pelkistettyyn kenkämalliin särmää.

Ballerinat perusvärissä – kenkähyllyn moniottelijat

Klassinen musta, raikas valkoinen tai tyylikäs nude. Ballerinat perusväreissä ovat todelliset kenkähyllyn moniottelijat. Nämä kengät eivät herätä turhaan huomiota, mutta ovat juuri se viimeinen silaus mitä asusi kaipaa. Oli päälläsi sitten farkut, mekko tai vaikka suorat housut.

Värikkäät ja kuosilliset ballerinat – lisää iloa asuusi

Jos kaapistasi löytyvät jo mustat tai nudet ballerinat, osta toinen pari värissä: punaiset ballerinat piristävät kokomustaa asua, siniset ballerinat taas sopivat hyvin farkkujen ja valkoisen t-paidan kanssa. Yksiväriset kevätvaatteet saavat iloa pilkullisista ja raidallisista malleista.

Ballerinoja löytyy paljon myös metallisävyissä. Vastoin yleistä harhaluuloa metallivärit kuuluvat pukeutumisessa perusväreihin, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voi onnistuneesti yhdistää minkä tahansa värien kanssa ja myös keskenään. Hopeiset ballerinat, musta kotelomekko ja kultainen pikkulaukku on taatusti iltajuhlien sähäköin asu.


Eri mallit – teräväkärkiset ballerinat ovat trenditietoisen valinta

Perinteinen ballerina on muotoilultaan yksinkertainen ja varustettu pyöreällä kärjellä. Tämän hetken trendikkäimmät kengät ovat teräväkärkisiä, ja tämä trendi on levinnyt myös ballerinoihin.

Myös erilaisilla remmeillä ja nyörityksillä leikitellään paljon. Ballerinat remmillä ovat kätevät, sillä jalkapöydän tai nilkan yli kulkeva remmi auttaa kenkää pysymään paremmin jalassa. Näyttävämmissä ballerinamalleissa on mukana nauhat, jotka solmitaan säären ympärille rusetille. Samalla tavalla kuin perinteisissä ballerinojen käyttämissä balettitossuissa.

Bling bling – glitter ja koristeet ylentävät ballerinat juhliin

Ballerinat ovat usein koristeltu pienellä rusetilla, mutta näyttävämpiäkin koristeita löytyy. Erilaiset soljet, tekojalokivet, kukkakoristeet ja glitter ovat yleisiä ballerinoissa. Koristellut ballerinat sopivatkin hyvin juhlakengiksi.


Nahka, silkki ja sametti – materiaalilla on väliä

Aito nahka kestää käytössä parhaiten, joten jos haluat pitkäikäiset kengät, valintasi ovat nahkaballerinat. Kangasballerinat taas ovat oivalliset kesäkengät, sillä kangas antaa jalan hengittää paremmin mitä nahka. Ballerinoja saa myös luksusmateriaaleissa kuten silkkisinä ja samettisina. Muista kuitenkin, että nämä herkät materiaalit kestävät kulutusta huonosti ja ne kannattaa säästää vain juhlakenkäkäyttöön.

Kevätauringon ensimmäiset pilkahdukset ja kuiva asfaltti kutsuu ballerinoja kaduille. Onhan sinulla jo oma parisi?

Tutustu Kookengän ballerina-valikoimaan!

Lue myös: Klassiset kenkämallit ovat tyylikkäät vuodesta toiseen – tutustu 13 ajattomaan klassikkoon!

Lue myös: Valkoiset kengät ovat täällä taas! >>

Adidas-tennarit – trendikkäät vuosikymmenestä toiseen

Kookenkä 4 kuukautta sitten 1306 näyttöä

Mielestämme jokaisen aidon kenkäfanin vaatekaapista tulisi löytyä vähintään yhdet Adidaksen tennarit. Klassikot Adidas Stan Smith, Adidas Superstar, Adidas Gazelle ja Adidas Campus ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen, mutta Adidaksen laajasta valikoimasta löydät klassikkotennareiden lisäksi myös lukuisia urheiluhenkisiä vapaa-ajan kenkiä sekä värikkäitä retrotennareita.

Kokosimme tähän juttuun Adidaksen klassikkotennarit ja uudet suosikkimme Adidaksen valikoimasta. Ehkä sinäkin löydät itsellesi yhdet tai useammat uudet lempitennarit?

Tennareiden puhdistus, hoito ja suojaus – 5 helppoa askelta

Kookenkä 4 kuukautta sitten 4379 näyttöä

Tennareiden huolto on yhtä tärkeää kuin saappaiden ja nilkkureidenkin, mutta jostain syystä tennarit jäävät usein vähemmälle huomiolle. Hyvällä huollolla ja ripauksella rakkautta tennarisi pysyvät siisteinä ja käyttökelpoisina pitkään. Ja mikä parasta, tennareiden pesu ja puhdistus on useimmiten myös varsin helppoa. Kyllä, jopa valkoisten kenkien puhdistus!

Klassiset kenkämallit ovat tyylikkäät vuodesta toiseen – tutustu 13 ajattomaan klassikkoon!

Kookenkä 4 kuukautta sitten 2947 näyttöä

Trendejä tulee ja menee, mutta tyyli on ikuista. Ajattomat klassikkokengät ovat in vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Klassiset kenkämallit sopivat useisiin eri asukokonaisuuksiin, tilanteisiin ja vuodenaikoihin.

Esittelemme nyt 13 ikonista kenkämallia, joiden joukosta löytyy vapaa-ajan kenkiä, juhlakenkiä ja myös yhdet kumisaappaat! Nämä klassikot jalassa näytät vuodesta toiseen tyylikkäältä!

Vedenpitävät kengät suojasäähän

Kookenkä 5 kuukautta sitten 1178 näyttöä

Vedenpitävät kengät ovat jokaisen kenkäkaapin perusvaruste Suomessa. Etenkin Etelä-Suomessa, jossa talvet ovat suojasään ja pakkasen vaihtelujen ansiosta märkiä ja loskaisia. Vedenkestävät kengät säästävät sinua ja jalkojasi kylmettymiseltä ja sen myötä, ainakin toivottavasti, vilustumiselta.

Sporttimuoti: urheilullisuus on pukeutumisen pysyvä trendi

Kookenkä 5 kuukautta sitten 813 näyttöä

Urheilullisuus, fitness ja itsestään huolta pitäminen ovat tällä hetkellä trendikkäämpiä kuin koskaan. Urheilullinen elämäntapa on levinnyt myös muodin puolelle, ja urheilukengät ja -vaatteet ovat levinneet toden teolla myös katukuvaan. Vaatemyynti kokonaisuudessaan on ollut hienoisessa laskussa viime vuosia, mutta urheiluvaatemyynti on vastaavasti koko ajan kasvanut.

Valkoiset kengät ovat täällä taas!

Kookenkä 5 kuukautta sitten 3519 näyttöä

Valkoiset kengät ovat taas hot. Monet valkoiset kengät ovat vakiinnuttaneet asemansa osana miesten ja naisten kenkähyllyjä. Valkoiset tennarit (esimerkiksi Adidas tai Nike) ja valkoiset Converset ovat kenkäklassikkoja vailla vertaa. Valkoiset kangaskengät ja tennarit tuovat mukavaa maustetta ja raikkautta kesäisiin asukokonaisuuksiin.

Farkut eli farmarihousut ovat muotimaailman moniottelijat

Kookenkä 5 kuukautta sitten 2410 näyttöä

Farkut eli farmarihousut ovat housut, jotka kantautuvat alun perin 1500-luvun Italiasta. Tänä päivänä farkut ovat monen naisen ja miehen arkipukeutumisen lähtökohta. Farkut ovat mukavat, näyttävät hyvältä sekä sopivat moniin eri tilanteisiin.

Farkkujen kanssa sopivat monenlaiset kengät ja riippuen käyttötarkoituksesta käyvät niihin miesten nilkkurit ja naisten nilkkurit, talvisaappaat, maiharit, syys- tai kevätsaappaat, lenkkarit, tennarit, ballerinat, loaferit, sandaalit, juhlakengät tai korkkarit. Kengät ja muut asusteet muokkaavat usein farkuista tilaisuuteen kuin tilaisuuteen oikeanlaisen vaatteen.

Kookengän kenkäsanasto: kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Kookenkä 5 kuukautta sitten 2283 näyttöä

Erilaisia kenkämalleja on lukemattomia erilaisia, ja kenkäviidakossa voi mennä helposti pää pyörälle. Tiedätkö millaiset naisten kengät ovat sling backit tai mitä tarkoittaa platform? Miesten kengät ovat yleensä oxfordit tai derbyt, mutta miten ihmeessä ne eroavat toisistaan?

                                                         K-Plussa Mastercard   Kesko.fi    Plussa.com    Pirkka.fi