Swipe to the left

Kooblogi

RSS-syöte

Mustat korkokengät – kenkähyllyn pikkumusta

Kookenkä 15 päivää sitten 90 näyttöä Ei kommentteja

Mustat korkokengät ovat jokaisen naisen kenkäkaapin luottokengät, jotka sopivat loistavasti niin arkeen kuin juhlaan. Jos ostoslistallasi on tämän talven juhlakautena uudet kengät, satsaaminen tähän klassikkoon kannattaa.

Monille tulee mustista korkokengistä mieleen avokkaat, mutta mustia korollisia kenkiä löytyy monista eri malleista. Mustat nilkkurit, mustat maiharit ja mustat saappaat ovat kaikki kenkämalleja, joista löytyy myös korollinen versio. Oikein käytettynä kaikki nämä kenkämallit sopivat myös juhlavaan pukeutumiseen.

Mustat korkokengät ovat takuuvarmat kengät ympäri vuoden, mutta erityisen hyvin nämä tummat kengät sopivat talven juhlakauteen. Pikkujoulut, glögi-illat, uudenvuoden kutsut… mustat korkokengät ovat juuri ne täydelliset naisten juhlakengät, jotka jalassa olet valmis juhlaan.

Mustat korkokengät - ainoat juhlakengät, jotka tarvitset

”Pikkumusta päällä et ole koskaan yli- tai alipukeutunut.” Näin on todennut muodin suurmies Karl Lagerfeld. Pikkumusta on lyhyt, usein yksinkertainen musta leninki, jonka kehittäjänä pidetään yleisesti muotisuunnittelija Coco Chanelia.

Pikkumustasta muodostui käsite, kun Vogue julkaisi piirustuksen Chanelin pikkumustasta 1.11.1926. Ensimmäinen pikkumusta mekko oli polvipituinen, pitkähihainen ja malliltaan yksinkertainen.

Mustat korkokengät ovat pikkumustan mekon tavoin jokaisen naisen pukeutumisen kulmakiviä. Mustat korkokengät eivät pröystäile, ja ne voi huoletta yhdistää arkivaatteiden kaveriksi. Mutta ne ovat myös tarpeeksi tyylikkäät nostamaan asusi juhlavaksi.


Mustat avokkaat – klassiset naisten juhlakengät

Perinteinen musta korkokenkä on avokasmallinen, noin viiden sentin korolla varustettu kenkä. Mitä korkeampi korko, sitä juhlavammaksi kenkä muuttuu. Jos haluaa ostaa vain yhdet laadukkaat naisten juhlakengät, kannattaa kenkähyllyyn valita juuri tämä klassikko. Mustat avokkaat ovat loistopari lähes minkä tahansa asun kanssa ja ovat aina muodissa.

Avokkaat istuvat parhaiten paljaisiin jalkoihin, sillä liukkaat sukkahousut saavat usein kantapään nousemaan pois kengästä. Etenkin talvisin sukkahousujen käyttö on pakollista, jolloin kenkään sujautettava päkiätyyny voi tarjota avun kengän poisliukumiseen. Joitakin sukkahousuja on myös saatavilla liukuestepohjilla.

Jos haluat luoda illuusion paljaista sääristä, valitse henkäyksenohuet sukkahousut, joiden väri sopii omaan ihonväriisi. Mustat sukkahousut sopivat lähes kaikkiin asuihin ja saavat yhdessä mustien avokkaiden kanssa jalat näyttämään pitemmiltä. Juhlakäyttöön sopivien ihonväristen sukkahousujen denierluku on alle 20, hyvin vähän läpikuultavat tai läpinäkymättömät sukkikset taas ovat denierluvultaan yli 40.

Perinteiset mustat korkokengät ovat nahkaa, mutta musta korkkari on tyylikäs myös muissa materiaaleissa. Kiiltonahka on noussut viime vuosina muotiin, samoin samettiset avokkaat ovat tällä hetkellä todella trendikkäät.

Mustien avokkaiden kanssa toimivat oikeastaan kaikenlaiset helmat ja lahkeet. Talven juhlissa panostetaan entistä enemmän ihaniin materiaaleihin: ylellinen sametti ja herkkä pitsi ovat talven juhlakauden asujen ykkösmateriaalit. Muista myös näyttävät korut.

Mustat nilkkurit – siro nilkkuri sopii myös juhlaan

Perinteisten avokkaiden lisäksi myös mustat nilkkurit toimivat talven juhlissa erinomaisesti juhlakenkänä. Muista kuitenkin, että juhliin ei sovi pukea ulkona kurakeleissä likaantunutta jykeväpohjaista paria, vaan juhla-asun kaveriksi tulee valita puhdas ja siro nilkkuripari.

Kaunis muotoilu, kapea korko ja korkeahko varsi ovat juhlanilkkurin tunnusmerkkejä. Materiaalina toimivat nahka, satiini tai sametti. Yhdistä nilkkurit kapeahelmaiseen kotelomekkoon tai liehuvalahkeiseen housupukuun.


Mustat maiharit – yhdistä rohkeasti rentoa ja juhlavaa

Viime vuosina muodissa on lisääntynyt erilaisten ääripäiden yhdistely, ja tästä täydellisenä esimerkkinä toimii rouheiden maiharien käyttäminen juhlakenkinä. Yhdistä korolliset maiharit liehuviin helmoihin ja kevyeen kankaaseen, jolloin vastakohdat pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

Muista, että maiharit eivät ole kaikkiin juhliin sopivat juhlakengät. Jos tilanne on juhlava tai kutsussa mainitaan pukukoodina esimerkiksi musta puku, tulee juhlakenkien ja muun pukeutumisen kunnioittaa tilaisuuden luonnetta. Rennompiin juhliin esimerkiksi ystävien kanssa maiharit kuitenkin sopivat hienosti.


Mustat saappaat – helppo valinta talven juhliin

Rennommissa syksyn ja talven juhlissa jalkaan voi valita myös mustat saappaat. Saappaat ovat helppo valinta, sillä sääriä lämmittävissä saappaissa voi liikkua myös ulkona ilman pelkoa paleltumisesta, eikä erillisiä juhlakenkiä tarvitse vaihtaa juhlapaikalla jalkaan.

Sopivia saapasmalleja juhliin ovat sirot korolliset nahkasaappaat, sukkasaappaat sekä ylipolvensaappaat esimerkiksi mokkanahkaisena versiona.

Saappaiden kanssa sopivat parhaiten mekot, jotka jättävät saappaan varret näkyviin. Ylipolvensaappaiden kanssa voi pukeutua lyhyeenkin helmaan, sillä korkealle ulottuva varsi takaa, että paljasta jalkaa ei jää liikaa paljaaksi.

Leikittele rohkeasti materiaaleilla: yhdistä pehmeään mokkaan liehuvia mekkomateriaaleja, kiiltävän nahan kanssa taas sopii esimerkiksi samettinen mekko.

Kookengän valikoima nyt pullollaan toinen toistaan upeampia juhlakenkiä huippumerkeiltä kuten Clarks, Gabor, Andiamo ja Vagabond. Tutustu valikoimaan verkkokaupassamme tai tule vierailulle lähimpään myymälään. Kookengästä löydät varmasti täydelliset mustat korkokengät talven juhliin.

Lue myös:

Juhlamekko, kotelomekko tai minihame - näin yhdistät erilaiset helmat ja kengät

Saapikkaat ja saappaat – katso kuumimmat trenditLämpimät talvikengät ovat hyvät talvikengät

Kookenkä 22 päivää sitten 5132 näyttöä Ei kommentteja

Lämpimät talvikengät ovat melkein paras tapa varautua kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Ykkösjuttu voisi olla vetäytyminen talviunille, mutta sehän ei oikein ole vaihtoehto meille ihmisväelle. Todettava on, kuten eräs kuuluisa mummo lumessa: ”Eteenpäin!”

Tarina ei kerro, oliko mummolla käytössään hyvät talvikengät, mutta tässä kannattaa pelata varman päälle. Mukavat ja tukevat sekä jalkoja kylmältä ja kosteudelta suojaavat jalkineet tekevät olostasi mahdollisimman miellyttävän, kun kuljet läpi lumen ja loskan, pakkasen ja polanteen. Ja kappas vain, ei se talvikeli loppujen lopuksi niin vaivalloiselta tunnukaan.

Erittäin lämpimät talvikengät ja mallien paljous

Talvisaappaat ja talvinilkkurit yhdistävät kätevästi linjakkaan tyylin ja käytännölliset, hankalatkin sääolosuhteet kestävät ominaisuudet. Bisnespukeutuminen, katumuoti, talvityökengät ja eräsaappaat – erilaiset saappaat ja varsikengät kelpaavat moneen lähtöön myös talvikäytössä.

Pitkä- tai lyhytvartiset sekä matala- tai korkeakorkoiset saappaat ja bootsit tarjoavat runsaasti huoliteltuja tai rouheampia vaihtoehtoja arki- ja juhlatyyleihin. Talvilenkkarit ja talvitennarit ovat todella mukavat ja lämpimät talvikengät, ja niiden rento ilme miellyttää eri ikäisiä käyttäjiä.

Kookengän valikoiman suosikkimerkit – esimerkiksi Viking, Palladium ja Ecco – tarjoavat lukuisia esimerkkejä, mitä kaikkea hyvät talvikengät tarkoittavat.


Laadukkaat pintamateriaalit tekevät talvikengistä hengittävät

Nahka, mokkanahka ja nupukki sellaisenaan tai keinonahkaan yhdistettynä ovat vahvoja päällimateriaaleja, jotka sopivat monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Nahkaiset lämpimät talvikengät näyttävät hyviltä kaupungilla ja töihin kulkiessa sekä ovat miellyttävän hengittävät niin päivittäisessä yleiskäytössä kuin aktiivisessa ulkoilussa. Hyvin hoidetut nahkakengät ovat parhaat talvikengät – pitkäikäinen hankinta, joka ilahduttaa talvi toisensa jälkeen.

Nahka-, mokka- tai nupukkipinta kannattaa käsitellä suojasuihkeella jo ennen käyttöönottoa, ja säännöllisesti myöhemminkin. Kenkävoide tai -vaha säilyttää tehokkaasti pintanahan kiiltoa ja väriä. Näin estät kenkien kastumista läpi ja ikävien suolaraitojen ilmaantumista. Jos nahkaiset talvikengät kastuvat, puhdista kengät kostealla rätillä, anna kenkien rauhassa kuivua huoneenlämmössä, ja sen jälkeen uusi kenkien suojauskäsittely.

Gore-Tex mielletään usein pintamateriaaliksi, mutta oikeastaan se on yleensä varsinaisen päällimateriaalin alla oleva ohut kalvo, joka ei päästä kosteutta läpi kengän sisälle asti. Gore-Texillä on ansaitusti vankka suosio Suomessa, missä vedenpitävät talvikengät ovat tuiki tarpeelliset. Kookengästä löydät niin naisten, miesten kuin lasten Gore-Tex-talvikengät laajoina mallistoina. Vastaavanlaisia innovaatioita vettä hylkivistä kalvoista on useita, muun muassa RiekerTex ja RoosTex – näitäkin löytyy Kookengän talvikenkien mallistoista.


Kunnon sisämateriaalit pitävät jalat lämpiminä

Kun jalassa on hyvät ja erittäin lämpimät talvikengät, ne tuntuvat todella mukavilta eivätkä lainkaan hiostavilta – siitä pitää huolen jalkineen laadukas vuori. Karvainen vuori, esimerkiksi teddy, lisää kengän sisätilan ilmavuutta, mikä tekee siitä lämpimän. Myös villavuori ja huopavuori ovat ihanan lämpöiset sisämateriaalit ja sopivat mainiosti myös malliltaan siroihin talvikenkiin.

Ylimääräiset villapohjalliset tai muut kosteutta imevät ja lämpimät pohjalliset ovat kätevät, kun haluat lämpimät talvikengät, jotka tehokkaasti estävät kylmää nousemasta jalkoihisi.

Kengän sisässä on tarpeen olla riittävästi kylmyyttä eristävää ilmaa. Siksi kengän on hyvä olla esimerkiksi yhtä tai kahta tavanomaista kokonumeroa suurempi, jolloin vuori toimii kuten pitää ja tilaa riittää vielä lisäsukalle tai -pohjalliselle.

Hyvät talvikengät ovat myös pitävät

Suomen talvi tarjoaa paitsi kylmiä ja märkiä, myös liukkaita ja jäisiä kelejä. Jalkineita valitessa onkin hyvä tarkistaa myös talvikenkien pohjat.

Pehmeästä kumista valmistettu, syvällä kuvioinnilla varustettu pohja antaa parhaan pidon. Matala ja leveä kanta kengässä sekin pienentää liukastumisen riskiä, ja lisävarmistusta saa esimerkiksi kantaan kiinnitettävän liukuesteen avulla.

Laadukkaat ja kestävät, vedenpitävät ja liukastelemattomat, ihanan lämpimät – sanalla sanoen hyvät talvikengät – saat helposti Kookengän monipuolisesta valikoimasta.

Vedenpitävät kengät pelastavat - kuivin jaloin syksyyn

Kookenkä 1 kuukausi sitten 4770 näyttöä Ei kommentteja

Syksy ja talvi tuovat mukanaan märät ja kylmät loskakelit. Hyvät syksykengät ovat lämpimien vaatteiden lisäksi tärkeä osa onnistunutta viileiden kelien pukeutumista, sillä säähän sopivat, vedenpitävät kengät pitävät jalat ja sukat mukavan lämpiminä ja kuivina. Sopivat kengät myös suojelevat liukastumisilta ja tätä kautta loukkaantumisilta.

Erilaisiin käyttötarkoituksiin kannattaa aina hankkia erilaiset jalkineet. Syksyä ja talvea varten kenkäkaapista olisi hyvä löytyä ainakin kolme paria kenkiä: yhdet lämpimällä vuorella varustetut talvikengät koviin pakkasiin, yhdet kaupunkikäyttöön tarkoitetut nahkakengät sekä yhdet vettä ja loskaa erityisen hyvin pitävät syksykengät.

Käyttötarkoituksen lisäksi kannattaa ottaa huomioon kenkien ulkonäkö. Millaiset kengät sopivat yhteen muiden vaatteidesi kanssa?

Todella märkään ja sateiseen säähän paras valinta ovat kumisaappaat. Kumisaappaita pidettiin pitkään vain retkeilykäyttöön ja peltotöihin sopivina kenkinä, mutta nykyisin saatavilla on myös todella tyylikkäitä, kaupunkikäyttöön sopivia kumi- ja sadesaappaita.

Kumisaappaiden valmistuksen ovat lähteneet mukaan trendikkäätkin kenkävalmistajat kuten Andiamo, Tommy Hilfiger ja Rieker, ja kumppareita on saatavissa monissa eri väreissä, kuoseissa ja erilaisilla varren pituuksilla. Kumisaappaat ova ainoat, 100 prosenttisesti vedenpitävät kengät.

Vaikka kumisaappaita näkeekin yhä enemmän myös kaupunkien kaduilla, ovat suosituimmat vedenpitävät syyskengät edelleen erilaisia nilkkureita ja varsikenkiä. Nahka- ja tekstiilikengät kestävät oikein suojattuina jonkin verran kosteutta ja märkää, mutta lätäköihin ei näissä kengissä kannata jäädä seisomaan.

Nykyisin suosituiksi syksykengiksi ovat nousseet Gore-Tex-kengät. Gore-Tex-kenkiä suunniteltiin pitkään vain harrastuksiin ja vapaa-aikaan, mutta nyt näitä vedenpitävällä kalvolla varustettuja kenkiä on alkanut löytymään myös muista kenkämalleista.


Nahka-, mokka ja nupukkikengät – muista suojata kengät

Nahka on suosittu kenkämateriaali monien hyvien ominaisuuksiensa ansiosta. Nahka mukautuu hyvin jalkaterien muotoihin ja on erinomainen lämmön ja kylmän eristäjä.

Nahkakengät kestävät jonkin verran kosteita säitä, mutta nahkakengät kannattaa ennen käyttöönottoa muistaa suojata oikein. Sama koskee nupukki- ja mokkanahkaisia kenkiä. Muista valita juuri oman kengän materiaalille sopiva tuote.

Kosteussuojasuihke on helppo tapa suojata nahkakenkä vedeltä ja myös lialta. Kengät tulee suojata ennen käyttöönottoa mielellään useammalla suihkekerroksella, ja kosteussuojaa on hyvä suihkia kenkiin lisää säännöllisin väliajoin. Suihke luo nahan pintaan suojakalvon, joka auttaa torjumaan vettä ja likatahroja.

Jos nahkakengät pääsevät kuitenkin kastumaan kunnolla, anna niiden kuivua rauhassa. Älä laita kenkiä patterin päälle, sillä liiallinen kuumuus kuivattaa kengät liian nopeasti ja vaurioittaa nahkaa.

Läpimärkä nahkakenkä saa usein pintaansa valkoisia raitoja. Kengän läpi kulkeva vesi saa nahan mineraalit liikkeelle, jotka nousevat kengän pintaan ja jämähtävät siihen. Suolaraitoja ei saa kengästä pyyhkimällä pois, mutta niitä voi poistaa nahkakenkien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella.

Monet nahkanilkkurit ja nupukki- tai mokkanahkaiset varsikengät ovat uusina jo valmiiksi suojattuja vedenkestävällä kalvolla. Kengät kannattaa tästä huolimatta suojata kosteussuojasuihkeella ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Suojasuihkeen lisäksi nahkakengät kannattaa suojata suojavahalla, joka suojaavan kalvon lisäksi auttaa myös hoitamaan ja kosteuttamaan nahkaa. Kaatosateessa nahkakengät kannattaa jättää suosiolla kotiin, sillä mikään kenkiin lisättävä suoja-aine ei suojaa nahkakenkiä täydelliseltä kastumiselta.

Keinonahka kestää kosteutta nahkaa paremmin

Monet perinteiset ”jokasään kengät” on valmistettu synteettisistä materiaaleista, joita kutsutaan usein keinonahaksi. Keinonahkakengät eivät ole täysin vedenpitävät, mutta ne kestävät ulkopuolelta tulevaa kosteutta paremmin kuin aito nahka. Tästä syystä monet suosivat siksi keinonahkakenkiä etenkin syksyisin.

Keinonahkakenkiin ei tarvitse suihkuttaa suojasuihketta, sillä keinonahka ei ime suojaa itseensä. Keinonahkaiset kengät kannattaa silti puhdistaa säännöllisesti kostealla rievulla tai erityisesti synteettisille materiaaleille tarkoitetuilla aineilla.

Koska keinonahka ei hengitä samoin kuin aito nahka, kannattaa keinonahkakengissä panostaa kunnon pohjallisiin, jotka auttavat imemään jalkahikeä. Näin kengät pysyvät raikkaina ja jalat voivat paremmin. Liian kosteat sukat ja kengät lisäävät jalkasilsan ja atopian riskiä jaloissa.


Gore-Tex-kengät sopivat lapsille ja aikuisille

Gore-Tex on PTFE-muovista valmistettu veden- ja tuulenkestävä materiaali, jota käytetään säänkestävissä jalkineissa ja vaatteissa. Veden ja tuulen lisäksi Gore-Tex-kalvo suojaa pölyltä, bakteereilta ja useimmilta kemikaaleilta.

Gore-Tex on myös hyvin hengittävä, minkä takia sitä käytetään paljon vapaa-ajan kengissä. Gore-Texin hyvät ominaisuudet perustuvat miljardeihin mikrohuokosiin, jotka ovat vesipisaroita pienempiä, mutta kuitenkin vesihöyryä suurempia. Näin ollen sade ei pääse Gore-Texin läpi, mutta iholta erittyvä kosteus pääsee kuitenkin haihtumaan.

Gore-Tex-kengät pitävät jalat kuivina kaikissa sääoloissa. Gore-Texia on tähän asti käytetty paljon vapaa-ajan kengissä ja lasten kengissä, mutta viime vuosina Gore-Tex-tekniikkaa on alettu hyödyntämään urheilukenkien lisäksi myös kaupunkikäyttöön soveltuvissa nilkkureissa ja varsikengissä. Gore-Texilla suojatut nilkkurit tai varsikengät ovatkin hyvä valinta, jos tietää liikkuvansa ulkona paljon vaihtelevissa oloissa.

Kalvollisia kenkiä tulee myös hoitaa samoin kuin muitakin kenkiä. Gore-Tex-kenkiä ei saa laittaa pesukoneeseen, sillä kalvo voi vaurioitua ja menettää vedenpitävät ominaisuutensa. Gore-Tex-kenkien pintaan tulee myös usein kävellessä taitoskohtia, joihin kerääntyy helposti likaa ja hiekkaa. Kengät tulee pyyhkiä säännöllisesti puhtaaksi, jotta hiekka ei hankaa Gore-Tex-kalvoa rikki.

Muuten Gore-Tex-kenkiä hoidetaan kengän materiaalin mukaisesti riippuen siitä, onko kyseessä nahka- vai tekstiilikenkä. Vältä Gore-Tex-kengissä kuitenkin rasvaa ja öljyä sisältäviä hoitotuotteita, sillä ne vahingoittavat Gore-Tex-kalvon hengittävyyttä.

Nykyisin vastaavanlaisia vettä hylkiviä kalvoja löytyy useilla eri nimillä eri kenkävalmistajilta, esimerkiksi Riekerin RiekerTex ja Kangaroosin RoosTex.

Kun ostoslistalla on vedenpitävät kengät, Kookengän verkkokaupasta ja myymälöistä löydät laajan valikoiman nilkkureita, varsikenkiä, saappaita ja Gore-Tex-kenkiä säähän kuin säähän. Halutessasi osaava ja avulias henkilökuntamme auttaa valitsemaan sopivat kengät ja hoitotuotteet.

Muista myös Varaa & Nouda -palvelu: voit varata kengät verkkokaupasta haluamaasi myymälään sovitusta ja ostoksen tekemistä varten. Kätevää, eikö totta?

Saapikkaat ja saappaat – katso kuumimmat trendit

Kookenkä 3 kuukautta sitten 7196 näyttöä Ei kommentteja

Saapikkaat ja saappaat ovat vakiintuneet osaksi suomalaisten syksy- ja talvipukeutumista. Vaihtelevissa sääoloissa saapikkaat ja saappaat ovat paitsi kauniit, myös erittäin käytännölliset kengät. Ne lämmittävät jalkoja ja sääriä sekä suojaavat housuja vesi- ja kuraroiskeilta. Naisilla korkosaapikkaat myös korostavat sääriä kauniisti. Saappaat (englanniksi boots) ovat olleet käytössä jo vuosisatoja, ja aluksi niitä käyttivät lähinnä miehet. Naisten käyttöön saappaat levisivät 1800-luvulla.

Saappaita on paljon erilaisia, eri materiaaleista ja erilaisilla koroilla. Saapikkaat ovat lyhytvartiset saappaat, joiden varsi ulottuu korkeimmillaan pohkeen puoliväliin. Pitkävartiset reisisaappaat ja ylipolvensaappaat ovat olleet useana vuonna trendikkäimmät saappaat, mutta nyt muoti on kääntymässä suosimaan matalampia varsia. Saapikas on tänä syksynä ja talvena supertrendikäs!

Matalamman varren ansiosta saapikkaat ovat kätevät jalkineet housujen kanssa käytettäväksi. Trendikkyyden lisäksi saapikkaissa yhdistyykin pitkiä saappaita paremmin käytännöllisyys ja naisellisuus.

Saapastrendit – kuten muutkin kenkätrendit – elävät sesonkien mukaan. Esittelemme nyt tulevan syksyn saapikas- ja saapastrendit.


1. Värikkäät saappaat valloittavat kadut

Mustat saapikkaat ja saappaat saavat väistyä, sillä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan saappaissa saa näkyä väriä! Konjakinruskea nahka on käytännöllinen ja klassinen, mutta silti mustaa raikkaampi vaihtoehto. Ruskeita ja erityisesti konjakinsävyisiä saappaita ja saapikkaita näkyy tulevana syksynä paljon.

Trendikkäin saapas tänä syksynä on kuitenkin leiskuvan punainen. Punaiset saappaat sopivat rohkealle pukeutujalle, mutta tätä trendiä kannatta kokeilla, vaikka ei aiemmin olisikaan tarttunut näin rohkeaan kenkäpariin. Punaiset kengät sopivat erinomaisesti esimerkiksi farkkujen ja mustan takin kaveriksi.


2. Kasari ja ysäri ovat nyt IN

Muodissa viitataan nyt vahvasti menneille vuosikymmenille, ja kengissäkin näkyy vahvasti kasari- ja ysärivaikutteet. Saappaissa näkyy paljon 1990-luvulta tuttua jyhkeää muotoilua, neliskanttisia korkoja ja korokepohjia.

Yksi tulevan syksyn trendikkäimmistä kengistä on varresta rypytetty saapikas. Tämä kenkämalli vie ajatukset 90-luvun sijaan vahvasti 80-luvulle. Voit myös yhdistää kaksi trendiä: osta varresta rypytetty saapikas punaisena tai jossakin muussa värissä, ja olet supermuodikas.


3. Kitten heel näkyy nyt saappaissa

Jyhkeiden korkojen vastapainoksi Kitten heel -korot ovat nyt levinneet korkkareista myös saappaisiin ja saapikkaisiin. Kitten heeliä on nähty jo parin vuoden ajan trendikkäissä sukkasaappaissa, mutta nyt korkoa löytyy myös perinteisistä mokka- ja nahkasaappaista.

Siro Kitten heel on vain parin sentin korkuinen ja näin jalalle suosiollinen. Tosin pahimmissa loskakeleissä jyhkeämpi korko on käytännöllisempi. Säästä Kitten heel -saappaat siis suosiolla lämpimien syksypäivien kengiksi. Naisellinen Kitten heel -saapas sopii hyvin mekkojen ja hameiden pariksi ja se onkin näin erinomainen juhlasaapikas.

4. Maihareista lainataan myös saappaisiin

Maihareista tuttua, suht leveää pyöreää kärkeä ja matalaa isoa korkoa näkyy saappaissa paljon. Myös maihareista lainatut nyöritykset ovat tällä hetkellä in.

Nyörisaappaat ovat näyttävät, mutta kun kengän muotoilu on muuten klassinen, pysyy kokonaisuus tyylikkäänä. Nauhat tuovat saappaiden ulkonäköön lisäilmettä, ja lisäävät myös saappaiden käytännöllisyyttä: nyörityksen avulla saappaanvarsien kireyttä saa helposti säädettyä ja kenkä on näin käytännöllisempi kuin esimerkiksi vetoketjullinen malli.

Maiharityylisissä saappaissa ja saapikkaissa pohjat ovat yleensä myös paksua kumia ja uritetut, joten maiharityylinen kenkä on Suomen oloihin oivallinen talvisaapikas.


5. Kiiltonahka tulee – oletko valmis?

1990-luku näkyy saappaissa ja saapikkaissa muotoilun lisäksi myös materiaaleissa. Kiiltonahka on hiipinyt muotiin jo usean vuoden ajan, ja tänä syksynä materiaali alkaa näkyä tosissaan kauppojen hyllyillä.

Samoin kuin punaiset saapikkaat, ovat kiiltonahkasaappaat rohkean pukeutujan valinta. Näitä kenkiä ei voi suositella kenkäkaapin ainoaksi saapaspariksi, mutta säväyttäviin hetkiin ovat oiva valinta.

6. Cowboy-tyyli tekee paluun

Cowboy-saapas on monen vuoden jälkeen jälleen supersuosittu. Perinteiset miesten bootsit ovat toimineet nykyaikaisten saapikkaiden esikuvana, kun saapikkaat syntyivät 1900-luvulla naisia varten.

Cowboy-saappaita näkyy nyt niin matalina kuin korollisina versioina. Cowboy-tyylisiin saapikkaisiin kuuluu olennaisena osana erilaiset nahan reikäkoristelut ja erilaiset soljet. Cowboy-saappikkaiden varret ovat usein myös ylhäältä muodoltaan pyöreät.

Kookengän valikoima on nyt pullollaan toinen toistaan upeampia saappaita ja saapikkaita huippumerkeiltä kuten Vagabond, Tamaris ja Andiamo. Tutustu saapasvalikoimaan verkkokaupassamme tai tule vierailulle lähimpään myymälään.

Naisten saappaat – tutustu valikoimaan >>

Vapaa-ajan kengät ovat rennot ja mukavat – tutustu tämän hetken suosikkeihin

Kookenkä 3 kuukautta sitten 1906 näyttöä Ei kommentteja

Vapaa-ajan kengät tekevät arvokkaasta vapaa-ajasta entistäkin nautinnollisempaa. Hyvät vapaa-ajan kengät paitsi näyttävät hyvältä, ovat ne myös niin mukavat, että niiden jalassaolon voi unohtaa.

Kuten muihinkin kenkiin, vapaa-ajan kenkiin liittyy paljon odotuksia. Kenkä ei missään nimessä saa puristaa, hiertää tai hölskyä. Jos kengillä kävellään paljon, kohdistuu niihin vielä enemmän vaatimuksia kuin rentoon hengailuun tarkoitetuille kengille.

Erilaisten vapaa-ajan kenkien valikoima on laaja, ja mikäs sen ihanampaa! Näin juuri omaan tyyliin ja tarkoitukseen sopivat kengät löytyvät vaivattomasti. Ja mikään ei estä ostamasta useampaa paria. Vapaa-ajankenkien kategoriaan lasketaan erilaiset tennarit, lenkkarit, skeittikengät, kangaskengät, purkkarit (eli purjehduskengät), loaferit ja espadrillot. Käytännössä siis kaikenlaiset kengät, joissa on mukavaa viettää vapaa-aikaa. Joko vauhdikkaasti liikkuen tai rennosti oleskellen.

Tennarit ovat vapaa-ajankenkien ehdottomat ykköset

Viime vuosina vapaa-ajan kenkien valikoimaa ovat dominoineet erilaiset tennarit eli tenniskengät. Kangastennarit, nahkatennarit, korkeavartiset tennarit, kiilakorkotennarit, glitter-tennarit, kesätennarit, talvitennarit... Valikoima on hengästyttävä!

Tennareiden perinteisin väri on valkoinen, mutta tennareita löytyy lähes kaikissa mahdollisissa väreissä. Mustat, punaiset tai vaikka keltaiset tennarit tuovat mukavaa vaihtelua perinteisten valkoisten kenkien rinnalle. Viime vuosina nuden sävyt ovat olleet trendikkäitä, ja etenkin naisten tennarit voi valita myös puuterimaisen kauniina nudena.

Tennarit ovat lähes poikkeuksetta unisex-mallisia, eli samat mallit sopivat sekä miehille että naisille. Tennariostoksilla tulee kuitenkin ottaa huomioon, että naisten ja miesten tennarit saattavat olla lestiltään hieman erilaisia ja myös naisten ja miesten kenkien kokomitoitus eroaa toisistaan. Vaikka malli näyttää ulospäin täysin samalta, on naisten tennari usein lestiltään sirompi mitä miesten vastaava malli. Itselle sopiva malli ja koko löytyy parhaiten sovittamalla. Monista suosituista tennareista löytyy versio myös lapsille. Lasten tennarit on usein varustettu pukemista helpottavalla tarrakiinnityksellä.

Tennareiden historia ylettyy yli sadan vuoden taakse: yhdysvaltalainen U.S. Rubber Company alkoi valmistamaan kumipohjaisia kenkiä jo 1890-luvulla. Ensimmäinen massatuotettu tennari on edelleen kenkäkauppojen hyllyillä valloittava Converse All Star, joka näki päivänvalon kenkätehtaan pimennosta jo vuonna 1917. Nämä legendaariset canvaskengät olivat alun perin koripallokengät, mutta nousivat vuosien saatossa myös katumuodin kunkuiksi. Alkuperäiset Converset eli ”Conssit” olivat pitkävartiset ja mustat. Myöhemmin värivalikoimaa laajennettiin valkoisella ja matalalla mallilla.

Pitkävartiset Converset sopivat hyvin kevääseen ja syksyyn, kun taas matalavartisilla Converseilla on mukavan vilpoisaa kulkea kesäisin. Nykyisin Converse-valikoimasta löytyvät myös vuorelliset talvi-Converset.

Adidas, Vans, Puma ja Skechers – urheilumaailmasta kaupunkien kaduille

Adidaksen valkoiset tennarit ja kolme ikonista raitaa ovat tuttu näky jo vuosikymmenten takaa.

Adidaksen ehdoton vahvuus on urheilun ja katutyylin yhdistäminen, ja Adidaksen kengät jalassa onkin helppoa olla varma siitä, että trendikkään ulkonäön lisäksi myös kenkien tekniset ominaisuudet ovat kohdallaan. Kaikista tennarimerkeistä Adidas on tämän hetken ehdoton suosikki, eikä ihme: Adidas-tennarit ovat täydellinen yhdistelmä tyyliä, mukavuutta ja rentoutta.

Adidaksen perustajan Adi Dasslerin veli Rudolf ”Rudi” Dassler perusti Puma-tuotemerkin vuonna 1948. Puma-tennarit, sekä korkea- että matalavartiset ovat nykyisin niin naisten, miesten kuin lasten suosikkeja. Ja kuten Adidaksella, Puman juuret ovat syvällä urheilun maailmassa. Puma-tennareissa voit siis huoletta ottaa vapaa-ajallasi vaikka juoksuaskelia, Puman kengissä viihtyy nimittäin esimerkiksi juoksulegenda Usain Bolt.

Adidaksen ja Puman rinnalle trendsetterien suosikiksi on viime vuosina noussut Vans, joka aloitti skeittikenkien valmistuksen Anaheimissa, Kaliforniassa jo vuonna 1966. Nykyisin Vans-kengät ovat skeittareiden ja surffareiden lisäksi myös trendititietoisten aikuisten suosiossa. Vans Old Skool -skeittikengän tunnistaa kengän sivulla kulkevasta raidasta. Toinen tunnettu malli, Vans Slip-on -kangaskenkä on tunnettu shakkiruudullisesta kuvioinnista.

Hieman uudempaa kenkätuotantoa edustavat Skechers-kengät, jotka ovat huippusuosittuja ympäri maailman. Skechers perustettiin vuonna 1992 Kaliforniassa, Yhdysvalloissa, ja nykyisin Skechers on yksi maailman tunnetuimmista kenkäbrändeistä. Skechersin laajaan valikoimaan kuuluu ergonomisia vapaa-ajankenkiä, joissa mukavuus ja urheilullisuus ovat yhtä isossa roolissa kuin tyylikäs ulkonäkö.

Vaihtoehtoja tennareille riittää – onko valintasi loafer vai perinteikäs purkkari?

Tennareiden lisäksi suosittuja vapaa-ajan kenkiä ovat lenkkarit, kangaskengät, loaferit, espadrillot ja purjehduskengät.

Lenkkarit eli lenkkitossut on nimensä mukaisesti tarkoitettu lenkkipoluille, mutta viime vuosina urheilullinen elämäntapa on levinnyt myös muodin puolelle tuoden urheilukengät ja -vaatteet toden teolla myös katukuvaan. Miesten ja naisten lenkkarit ovatkin helppo tapa lisätä sporttista ilmettä asuun kuin asuun. Farkut, hame tai verkkarit saavat sporttista nostetta, kun niiden kaveriksi jalkaan pukee iloisen väriset citylenkkarit.

Erilaiset nauhalliset ja nauhattomat kangaskengät, samoin kuin jalkaan helposti sujautettavat loaferit, mokkasiinit ja purkkarit ovat mukavia ja kevyitä vapaa-ajan kenkiä, joissa on mukavaa kulkea etenkin kesäisin. Kenkien käyttöikää voi jatkaa pitemmälle syksyyn pukemalla kenkien kanssa sukat.

Loafereiden (tai slip on -kenkien) historia ulottuu 1900-luvun alkuun, ja hieman yllättäen, Norjaan. Inspiraation kenkien malliin niiden norjalainen suunnittelija oli saanut matkaltaan Pohjois-Amerikkaan, missä hän oli törmännyt mokkasiineihin. Alkuperäisiä Loafer-kenkiä valmistettiin Norjan Aurlandissa, ja ne kulkivat tällöin nimellä ”Aurland shoe” niiden valmistupaikan mukaan. Kansainväliseen suosioon malli nousi, kun matkailijat veivät niitä mukanaan pois Norjasta. Vuonna 1936 yhdysvaltalainen G.H. Bass valmisti ensimmäisen "Penny Loafer" -parin, ja tämä malli nousi suureen suosioon. Penny Loafer on yhä tänä päivänä klassisin ja suosituin loafer-malli.

Purkkarit eli purjehduskengät ovat korottomat ja nauhalliset, myöskin vahvasti mokkasiinia muistuttavat vapaa-ajan kengät, jotka nimensä mukaisesti on suunniteltu purjehdukseen. Purkkarit kehitti entinen laivastoupseeri Paul Sperry jo vuonna 1935, mutta purkkarit yleistyivät osaksi katumuotia kuitenkin vasta 1980-luvulla. Sen jälkeen ne ovat nousseet suursuosioon tasaisin väliajoin. Alkuperäisten purkkareiden pohja oli liukumatonta ja taipuisaa kumia, ja päällinen on vettähylkivää nahkaa. Nykyisin purkkarit voivat olla myös kangaspäällysteisiä.

Kookengästä löydät laajan valikoiman vapaa-ajan kenkiä ja tennareita huippumerkeiltä Adidas, Vans, Puma, Converse, Vagabond, Björn Borg ja Andiamo. Tutustu valikoimaamme tästä tai tule vierailulle lähimpään myymälään!

Naisten vapaa-ajan kengät ja tennarit – tutustu valikoimaan >>

Miesten vapaa-ajan kengät ja tennarit – tutustu valikoimaan >>

​Näin stailaat nilkkurit eri syysasuihin

Kookenkä 3 kuukautta sitten 5632 näyttöä Ei kommentteja

Nilkkureista on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Nilkkurit ovat käytännölliset, kestävät ja sopivat joka tyyliin. Ne suojaavat jalkoja, lämmittävät nilkkoja ja ovat aina tyylikäs valinta – niin miehille kuin naisillekin.

Syksyn kenkämuoti on tänä vuonna nilkkurien osalta monipuolista. Klassiset nahkanilkkurit, kiilakorkonilkkurit, korolliset nilkkurit, mokkanilkkurit, nauhalliset nilkkurit… Kaikille meistä löytyy sopiva pari! Uusissa syysnilkkureissa kannattaa panostaa laadukkaaseen materiaaliin ja hyvään lestiin. Näin kenkäsi säilyvät hyvinä ja jalkasi välttyvät kivuilta.

Kerromme nyt, miten yhdistää erilaiset nilkkurimallit eri asuihin. Syksy saa tulla!

Naisten nilkkurit viimeistelevät syksyiset tyylit

Naisten syysnilkkurit voivat olla klassiset, särmikkäät, korolliset, matalat, mustat, ruskeat, ihanan punaiset tai trendikkään valkoiset.


Musta korkonilkkuri – klassikko vailla vertaa

Värillä ei ole väliä, kunhan se on musta. Musta on käytännöllisyyden ja tyylikkyyden ansiosta monien suosikkiväri kengissä. Mustat kengät voi yhdistää mihin muihin väreihin tahansa, tumma lika ei näy niissä eikä musta mene koskaan pois muodista.

Look 1: Sirolla korolla varustettu musta nilkkuri on supernaisellinen, ja se sopii näin hienosti mekkojen ja hameiden kanssa käytettäväksi. Paljasta rohkeasti säärtä minimitalla tai yhdistä mustiin kenkiin mustat sukkahousut.

Look 2: Yhdistä korkonilkkuri risaisiin farkkuihin ja löysään neulepaitaan. Korollinen kenkä tasapainottaa ja antaa ryhtiä rennolle asulle.

Maihinnousukengät ovat alun perin olleet sotilaskäytössä, ja levinneet sieltä siviilikäyttöön. Ensin miehille ja myöhemmin myös naisille. Legendaariset Dr. Martens -maiharit saapuivat kauppoihin 1960-luvulla, ja nousivat lähes heti osaksi eri katutyylejä. Maiharityylinen kenkä on oivallinen talvinilkkuri, sillä sen koroton ja uritettu pohja antaa pitoa myös liukkailla kaduilla. Maiharit viimeistelevät grunge-henkisen tyylin, mutta niitä voi myös käyttää rikkomaan naisellisempaa tyyliä.

Look 1: Pue risaiset farkut, printti-T-paita ja kääräise vyötäröllesi flanellipaita. Viimeistele grunge-look maihareilla, pipolla ja aurinkolaseilla.

Look 2: Yhdistä maiharit superromanttiseen, liehuvahelmaiseen kukkamekkoon. Kontrastit tekevät asusta mielenkiintoisen ja supertrendikään.Ruskea Chelsea – ihana klassikko

Chelsea-nilkkurit ovat matalakorkoiset nilkkurit, ja mallin tunnistaa hyvin varressa sijaitsevasta resorivenykkeestä. Tämä klassikko malli syntyi jo vuonna 1837, kun uusi kenkämalli esiteltiin kuningatar Victorialle. Venykkeen ansiosta Chelseat on erittäin helppo pukua jalkaan. Chelsea on unisex-malli ja se toimiikin hyvin miesten pukeutumisesta inspiraatiota saaneissa, klassisissa asuissa. Monien kenkävalmistajien, kuten Andiamon valikoimista löytyy tänä vuonna paljon juuri Chelsea-nilkkureita.

Look 1: Yhdistä ruskeat Chelseat klassisiin materiaaleihin kuten tweediin ja miesten vaatteista inspiraationsa saaneisiin leikkauksiin, kuten hieman ylisuureen puvuntakkiin.

Look 2: Ruskean kengän kanssa sopii hyvin murretut sävyt, ja tänä syksynä muodissa on erityisesti erilaiset okran sävyt, nudet sekä syksyn ikisuosikit burgundinpunainen ja tummanvihreä. Yhdistä Chelsea-kenkiin farkut, kamelinvärinen takki ja vaikka viinipunainen lierihattu.

Valkoiset nilkkurit – trendihaukan valinta

Valkoiset nilkkurit ovat tehneet viimeisen parin vuoden aikana todellisen paluun katukuvaan. Valkoisia nilkkureita pidettiin joskus mauttomuuden huipentumana, mutta tällä hetkellä valkoisia nilkkureita vilisee kaduilla eri malleissa – tolppakorolla, kitten heel -korolla ja erilaisilla kärjillä varustettuna. Valkoinen nilkkuri sopii hyvin kevääseen, mutta on omiaan myös raikastamaan syksyisiä asuja.

Look 1: Valkoiset nilkkurit pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, kun yhdistät ne kokomustaan asuun. Pue siis nilkkureiden kaveriksi yllesi mustat farkut, musta T-paita ja musta takki.

Look 2: Kapeat suorat housut, paitapusero ja jakku yhdistettynä nilkkureihin on tyylikäs työasu vuodesta toiseen. Valkoiset nilkkurit tuovat muuten perinteiseen asuun trendikkään säväyksen.


Miesten nilkkurit – tyyli ja käytännöllisyys samassa paketissa

Miesten nilkkurit tuovat tyyliä niin syksyisille kaduille kuin työpukeutumiseenkin. Miesten nilkkurivalikoima ei ole yhtä laaja mitä naisten, mutta jokaisen miehen kaapista tulisi silti löytyä useammat varsikengät. Yhdet vapaa-ajalle, yhdet puvun kanssa käytettäväksi sekä yhdet vuorelliset varsikengät kylmiin säihin.


Nauhallinen nilkkuri – kenkäsuosikki vuodesta toiseen

Suurin osa miesten nilkkureista on nauhoilla varustettuja varsikenkiä, joiden materiaalina on nahka tai mokka. Iso osa miesten nykynilkkureista on muotoilultaan yhdistelmiä menneiden ajan klassikkokengistä ja nykyajan rouheista maihareista.

Look 1: Ruskea nahkainen nilkkuri yhdistettynä villaan, tweediin, farkkuun tai samettiin. Superklassinen yhdistelmä, joka toimii vuodesta toiseen.

Look 2: Anna kenkien näkyä. Työnnä farkunlahkeet kenkien varsien sisään tai kääri lahkeet rohkeasti ylös. Nauhallinen varsikenkä antaa asulle kuin asulle kiintopisteen. Pidä muu asu simppelinä, valitse yllesi vaikka simppeli T-paita ja nahkatakki.

Chelsea-nilkkuri – helppo pukea ja aina tyylikäs

Chelsea-nilkkurit ovat yksi miesten yleisimpiä nilkkurimalleja, joka pysyy suosiossa vuodesta toiseen. Vaikka kengän historia ulottuukin jo viktoriaanisen ajan Englantiin, nousivat kengät todella pinnalle 1960-luvulla muun muassa The Beatlesin ja Rolling Stonen avulla.

Chelseat ovat monikäyttöiset ja sopivat erinomaisesti vapaa-aikaan ja myös puvun pariksi. Chelsea-nilkkuria näkee paljon mustana, mutta se toimii erinomaisesti myös ruskeana.

Look 1: Chelseat ovat parhaimmillaan rennossa pukeutumisessa. Täydellinen city-look syntyy, kun yhdistät Chelseat farkkuihin, neuleeseen ja siistiin villakangastakkiin.

Look 2: Chelseat sopivat hyvin myös ”smart casual” -tyyliin, eli arkipukeutumista astetta juhlavampaan tyyliin. Koska Chelsea ei ole siroin kenkä, se kannattaa kuitenkin parittaa hieman paksummasta materiaalista tehdyn puvun kanssa.


Timberland-nilkkurit ovat kestävää nahkaa, silti vedenpitävät ja samalla myös lämpimät. Yellow bootista syntyi maihariboomi, joka jatkuu edelleen. Nykyisin usealta kenkämerkiltä löytyy samantyylinen klassikkomalli eri versioineen ja väreineen.

Look 1: Perinteinen – mutta samalla niin klassinen – look syntyy, kun maiharit yhdistää farkkuihin, valkoiseen T-paitaan ja ruutupaitaan.

Look 2: Syksyn coolein look syntyy, kun yhdistät Yellow Bootiin mustat farkut, mustan hupparin ja mustan nahkatakin. Kääräisen kaulaasi vielä musta huivi. Kokomustasta asusta kengät nousevat hienosti esiin. Valitse vaatteisiin erilaisia materiaaleja, näin look pysyy mielenkiintoisena, vaikka värimaailma onkin yksioikoinen.


Kookengän valikoima on nyt pullollaan toinen toistaan upeampia nilkkureita huippumerkeiltä kuten Timberland, Vagabond, Björn Borg, Tamaris, Gabor, Clarks ja Andiamo. Tutustu valikoimaamme tai tule vierailulle lähimpään myymälään.

Miesten nilkkurit – tutustu valikoimaan >>

Naisten nilkkurit – tutustu valikoimaan >>

Sandaalit kuuluvat kesään

Kookenkä 8 kuukautta sitten 4022 näyttöä Ei kommentteja

Sandaalit ovat perinteiset kesäkengät. Koska sandaalit jättävät suurimman osan jalasta ja erityisesti varpaat paljaaksi, niiden käyttöaika Suomen sääoloissa on varsin rajallinen. Onneksi omat suosikkisandaalit voi pakata mukaan myös lämpimille lomille.

Sandaaleja löytyy paljon myös sisäkäyttöön, esimerkiksi monet työkengät ovat sandaalimallisia. Työsandaalit antavat jalkojen hengittää, joten niitä on mukavaa käyttää työpäivän ajan. Sandaaleja löytyy myös juhlakäyttöön ja korolliset sandaalit ovat nimeltään sandaletit.


Antiikin ajoista nykyaikaan – sandaaleja on käytetty jo tuhansia vuosia sitten

Sandaalit ovat vanhin ihmisen käyttämä kenkämalli. Sandaaleja ovat käyttäneet niin egyptiläiset, japanilaiset kuin Lähi-idän kansatkin jo tuhansia vuosia sitten. Sandaalit ovat olleet helppo valmistaa ja ne antavat jalan hengittää, joten ne ovat olleet hyvä kenkävalinta lämpimiin ja kuumiin olosuhteisiin. Vastaavasti sandaalien selkeä heikkous on aina ollut se, että ne suojaavat jalkoja ja niiden herkkää ihoa huonosti.

Sandaali-sana tulee kreikan kielestä, ja Kreikan historian ajat ovatkin jättäneet tämänkin päivän sandaalimuotiin jälkensä. Vanhojen, kreikkalaismallisten sandaalien tyylisiä kenkiä näkyy yhä edelleen kenkäkauppojen hyllyillä. Euroopassa ja Yhdysvalloissa sandaalit yleistyivät yllättävän myöhään, vasta 1940-luvulla, jolloin ne olivat aluksi lasten jalkineet

Hoida sandaaleja oikein

Sandaaleja ei usein muisteta huoltaa samalla tavalla kuin muita jalkineita. Hoitamalla sandaaleja oikein ennen käyttöönottoa ja käytön aikana kuitenkin pidennät sandaaliesi elinikää huomattavasti.

Sandaaleja valmistetaan lukuisista eri materiaaleista, joten tarkista millä tavalla juuri sinun sandaalejasi tulee hoitaa. Nahka, muovi ja tekstiili vaativat kaikki erilaiset hoitotoimenpiteet. Sandaalit kannattaa muiden kenkien tavoin kyllästää hoitoaineella ennen niiden ensimmäistä käyttöä. Hoitoaine auttaa kenkää pitämään kosteuden ja lian poissa pinnaltaan. Puhdista sandaalit ylimääräisestä liasta pyyhkimällä ne kostealla rätillä säännöllisesti.

Kun ostat sandaaleja, sovitus kannattaa tehdä keskellä päivää, sillä jalat turpoavat päivänä aikana. Liian pienien sandaalien remmit pureutuvat ihoon ja hiertävät ikävästi. Nahkasandaalit kannattaa kuitenkin valita niin, että sandaali on uutena napakka. Nahka nimittäin muovautuu jalkaan ja antaa käytössä hieman periksi.

Myös jaloista tulee pitää huolta, kun käytät avonaisia sandaaleja. Liota jalat lämpimässä vedessä, hio kovettumat pois ja pidä varpaankynnet lyhyinä ja siistinä. Sandaalien pariksi sopivat hyvin myös erilaiset kynsilakat.

Erilaiset sandaalimallit – löydä sinulle sopiva pari

Varvassandaalit, nahkasandaalit, korkosandaalit, sporttisandaalit, terveyssandaalit, gladiaattorisandaalit… Sandaaleja on paljon erilaisia, eri tilanteisiin ja erilaisiin asuihin sopivia. Tässä esiteltynä muutamia suosituimpia sandaalimalleja.


Flip flopit, varvassandaalit, rantasandaalit - rakkaalla kenkämallilla on monta nimeä

Flip flop -sandaalit ovat yksi klassisimpia sandaalimalleja, joita löytyy niin rentoina muoviversioina kuin myös tyylikkään siroina ja nahkaisina. Rennot versiot on helppoa pakata mukaan rantakassiin, nahkaiset versiot toimivat jopa kesäisinä juhlakenkinä.

Yhteistä kaikille flip flop -sandaaleille on muotoilu: tasainen pohja ja remmi joka kulkee jalkapöydän yli kummastakin reunasta yhdistyen ja kiinnittyen isovarpaan ja toisen varpaan väliin. Varvassandaaleja on käytetty jo antiikin Egyptissä ja länsimaihin kenkämalli levisi Japanista toisen maailmansodan jälkeen.

Varvastossut herättävät ajoittain paljonkin keskustelua, sillä kaikkien mielestä näin avonaiset kengät kuuluvat vain rantakäyttöön, ja joskus niiden käyttöä esimerkiksi kaupungissa paheksutaan. Myös jalkojen hyvinvointiin erikoistuneet lääkärit eivät suosittele flip flop -sandaaleja jatkuvaan käyttöön. Tasaiset pohjat ja avoin, jalkaa tukematon muotoilu rasittavat kantapäitä, lisäävät kompastumisriskiä ja voivat aiheuttaa jalkoihin ja selkään virheasentoja. Lisäksi remmit saattavat hiertää varpaidenväliä, eikä sandaali tarjoa iholle suojaa bakteereilta.

Jos ostat varvassandaalit muuhun kuin satunnaiseen rantakäyttöön, panosta muotoiltuun pehmeään pohjaan ja hyvään istuvuuteen. Laadukkaat ja sopivankokoiset flipflopit ovat oivat ja hauskat kesäkengät rannoille ja miksei muuallekin.

Suihkusandaalit eli släbärit – Adidas-sandaalit ovat trendsetterien suosiossa

Suihkusandaalit, tuttavallisemmin släbärit, ovat muoviset sandaalit, joissa jalkapöydän yli kulkee leveä kaistale kengän ollessa muuten avoin. Nimensä mukaisesti nämä sandaalit ovat usein käytössä uimahalleissa ja suihkuissa, joissa ei haluta olla paljain jaloin kosketuksissa lattiaan.

Ehkä hieman yllättäen släbärit ovat hiipineet viime vuosina trenditietoisten suosikkikengäksi. Sporttivaikutteet ovat näkyneet muodissa jo pitkään, ja samassa vanavedessä nämä sporttiset sandaalit ovat nousseet suosioon. Erityisen hyvin trendinenien tutkassa on viihtynyt Adidaksen Adilette-sandaali, jota yhdistetään pukeutumisessa ennakkoluulottomasti niin farkkujen, verkkareiden kuin juhlavampienkin housujen ja helmojen kanssa.


Korkosandaalit sopivat arkeen ja juhlaan

Korkosandaalit antavat säärelle muotoa ja saavat olemuksen näyttämään ryhdikkäämmältä. Korollisella sandaalilla on täysin oma nimensä, sandaletti, mutta useimmiten näistä kengistä puhutaan kuitenkin sandaalit- tai korkosandaalit-nimillä.

Korkosandaaleja löytyy matalalla ja korkealla korolla, ohuella ja paksulla korolla ja myös kiilakorolla. Paksukorkoinen sandaali sopii hyvin kesäkaduille, kun taas piikkikorot kannattaa säästää juhlaan. Arkikäyttöön sopivat versiot ovat usein nahkaa tai tekstiiliä, kun taas juhlasandaaleja löytyy monissa eri materiaaleissa ja paljon erilaisin strassein ja korukivin koristeltuna.

Ohuella korolla ja ohuilla remmeillä varustetut juhlasandaalit sopivat näyttävien juhlavaatteiden kanssa. Jos juhlavaatetuksesi on yksivärinen, voi kengät nostaa asussa isompaan rooliin. Valitse vaikka kultaiset sandaalit piristämään pikkumustaa.


Terveyssandaalit hellivät jalkoja

Terveyssandaalit ovat suosittuja työkenkiä, etenkin seisomatyötä tekevien keskuudessa. Terveyssandaaleissa on muotoiltu ja pehmeä pohja, joka auttaa jalkoja jaksamaan. Erityisesti pehmennetty kantatyyny auttaa estämään kantapään kipuilua ja ergonomisesti suunniteltu kannan korkeus ehkäisee selkäongelmia.

Nykyisin työsandaalit ovat valloittaneet myös kadut, sillä tämänhetkinen muoti korostaa mukavuutta myös kenkämuodissa. Klassiset Birkenstock-sandaalit ja muut vastaavat terveysjalkineet ovat tällä hetkellä muodikkaammat kuin koskaan. Tästä syystä myös valikoima on kasvanut, ja kaupoista löytyy nykyisin paljon terveyssandaaleja erilaisissa kuoseissa ja väreissä. Työkengän ei siis tarvitse olla musta ja tylsä töppönen, vaan työsandaalillakin voi edustaa omaa tyyliään.

Sporttisandaalit sopivat ulkoiluun

Sporttisandaalit ovat erityisesti ulkoiluun, kuten retkeilyyn ja vaeltamiseen, suunnitellut sandaalit, jotka ovat perinteisesti miesten suosima sandaali. Oikeanlaiset urheilusandaalit vähentävät jalkoihin kohdistuvaa rasitusta ja ovat tarpeeksi pehmeät, jotta hiertymiä ja hankaumia ei synny. Urheilusandaaleissa on pehmeä ja usein irrotettava sisäpohja ja märissäkin oloissa hyvin pitävä kuminen ulkopohja.

Urheilusandaaleja näkee paljon myös kaupunkikäytössä, onhan sandaali hengittävyytensä ansiosta ylivoimainen kesäkenkä. Myös pitkään kauhistuttanut sukat + sandaalit -trendi voi nykyään olla trendikäs. Sandaaliin kanssa puettu sukka auttaa imemään kosteutta ja suojaamaan jalkaa hiertymiltä. Älä kuitenkaan pue sandaalin kanssa paksua tennissukkaa! Ohut puuvillasukka (mielellään hauskassa kuosissa) voi kuitenkin toimia hyvinkin kesäkaduilla, etenkin jos käyttäjän muu tyyli tukee tätä usein vieroksuttua yhdistelmää.

Tutustu Kookengän sandaali-valikoimaan

Lue myös: Adidas-tennarit – trendikkäät vuosikymmenestä toiseen

Lue myös: Kookengän kenkäsanasto: kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Ballerinat ovat kesäkenkien klassikko

Kookenkä 8 kuukautta sitten 3189 näyttöä Ei kommentteja

ballerinatBallerinat ovat klassisen tyylikkäät naisten kesäkengät vuodesta toiseen. Ballerinat sopivat farkkujen, hameiden, mekkojen ja shortsien kanssa, ja ovat kaiken lisäksi mukavat ja kevyet jalassa! Tämän hetken kenkämuoti korostaa sukkien merkitystä, joten ballerinat ovat myös oivat kevätkengät. Vaikka aurinko ei vielä lämmitä täydeltä taivaalta, voi ballerinojen kanssa pukea näyttävät sukat ja jalat pysyvät lämpiminä.

Kesä on erilaisten juhlien aikaa ja sirot ballerinat ovat myös erittäin suositut juhlakengät. Ja nykyään myös suositut hääkengät! Moni kesän morsian haluaa astella avioliittoon mukavasti, ja tällöin kauniisti koristellut juhlaballerinat ovat oikea valinta.

Ballerinojen historia – Ranskan hovista klassikoksi

Ballerinat ovat nimensä mukaisesti alun perin balettitanssijoiden kengät, joista ensimmäiset versiot on nähty jo 1400-luvulla Ranskassa, kun kuninkaan hovitanssijat aloittivat uudenlaisen taidetanssin esittämisen. Kuten baletti itsekin, tossut ovat kehittyneet ajan saatossa vastaamaan paremmin lajin vaatimuksia.

1880-luvulla balettikenkien valmistaja ja korjaaja Salvatore Capezio perusti pajan New Yorkiin lähelle Metropolitan oopperaa. Hän korjasi ja valmisti balettikenkiä monille ajan huipputanssijoille. 1940-luvulla muotisuunnittelija Claire McCardell näki Capezion suunnittelemat ja valmistavat kengät lavalla, ja pyysi tätä luomaan kengästä arkikäyttöön sopivan version käytettäväksi McCardellin suunnittelemien vaatteiden pariksi. Näin ballerinakengät lähtivät yleistymään myös katukuvassa.

Huippusuosioon ballerinat nousivat suosioon naisten arkikenkinä 1950-luvulla, kun Audrey Hepburn käytti kenkiä elokuvassa ”Rakastunut Pariisissa”. Hepburnin vastanäyttelijänä elokuvassa näytteli Fred Astaire, ja lähes samanpituinen Hepburn ei halunnut näyttää Astairea pidemmältä valkokankaalla.

Hepburn oli ollut nuorena lupaava balettitanssija, joten matalapohjaiset, mutta silti sievät ja naiselliset ballerinat ovat hänelle tuttu kenkävalinta. Myös toinen ajan tyyli-ikoni Coco Chanel nähtiin usein ballerinat jalassa, mikä edesauttoi kenkien suosiota naisten keskuudessa.

Mukavuus ja tyyli samassa paketissa

Ballerinat ovat korkeita kenkiä vierastavan pelastus. Ohutpohjaiset ja täysin litteät jalkineet voivat kuitenkin väsyttää jalkoja samalla lailla mitä korkeakin kenkä. Ballerinoja ostaessasi kiinnitä huomio kenkien laatuun ja valmistustapaan.

Muotoiltu ja pehmustettu pohja lisää käyttömukavuutta huomattavasti. Kengän mukavuutta voi myös itse lisätä ostamalla muotoillun pohjallisen. Osa ballerinoista on varustettu myös hienoisella korolla ja kiilakorkoballerinat ovatkin usein jalalle hellempi valinta kuin täysin litteä ballerina.

Slip onit, loaferit, pistokkaat ja perinteiset tennarit ovat viime vuosina olleet kevät- ja kesäkenkinä ehkä jopa suositumpia mitä perinteiset naisten ballerinat. Ballerinojen tasainen suosio kuitenkin säilyy vuodesta toiseen, etenkin klassisen pukeutumistyylin kannattajien keskuudessa.

Ballerinoja on nykyisin kuitenkin saatavilla paljon erilaisia ja klassisuudestaan huolimatta ballerinat eivät missään nimessä ole tylsät naisten kengät! Ballerinat täydentävät tyylin monissa menoissa, pukeuduitpa juhlaan, töihin tai kaupungille. Erilaiset kuosit ja koristelut tuovat tähän pelkistettyyn kenkämalliin särmää.

Ballerinat perusvärissä – kenkähyllyn moniottelijat

Klassinen musta, raikas valkoinen tai tyylikäs nude. Ballerinat perusväreissä ovat todelliset kenkähyllyn moniottelijat. Nämä kengät eivät herätä turhaan huomiota, mutta ovat juuri se viimeinen silaus mitä asusi kaipaa. Oli päälläsi sitten farkut, mekko tai vaikka suorat housut.

Värikkäät ja kuosilliset ballerinat – lisää iloa asuusi

Jos kaapistasi löytyvät jo mustat tai nudet ballerinat, osta toinen pari värissä: punaiset ballerinat piristävät kokomustaa asua, siniset ballerinat taas sopivat hyvin farkkujen ja valkoisen t-paidan kanssa. Yksiväriset kevätvaatteet saavat iloa pilkullisista ja raidallisista malleista.

Ballerinoja löytyy paljon myös metallisävyissä. Vastoin yleistä harhaluuloa metallivärit kuuluvat pukeutumisessa perusväreihin, mikä tarkoittaa sitä, että niitä voi onnistuneesti yhdistää minkä tahansa värien kanssa ja myös keskenään. Hopeiset ballerinat, musta kotelomekko ja kultainen pikkulaukku on taatusti iltajuhlien sähäköin asu.


Eri mallit – teräväkärkiset ballerinat ovat trenditietoisen valinta

Perinteinen ballerina on muotoilultaan yksinkertainen ja varustettu pyöreällä kärjellä. Tämän hetken trendikkäimmät kengät ovat teräväkärkisiä, ja tämä trendi on levinnyt myös ballerinoihin.

Myös erilaisilla remmeillä ja nyörityksillä leikitellään paljon. Ballerinat remmillä ovat kätevät, sillä jalkapöydän tai nilkan yli kulkeva remmi auttaa kenkää pysymään paremmin jalassa. Näyttävämmissä ballerinamalleissa on mukana nauhat, jotka solmitaan säären ympärille rusetille. Samalla tavalla kuin perinteisissä ballerinojen käyttämissä balettitossuissa.

Bling bling – glitter ja koristeet ylentävät ballerinat juhliin

Ballerinat ovat usein koristeltu pienellä rusetilla, mutta näyttävämpiäkin koristeita löytyy. Erilaiset soljet, tekojalokivet, kukkakoristeet ja glitter ovat yleisiä ballerinoissa. Koristellut ballerinat sopivatkin hyvin juhlakengiksi.


Nahka, silkki ja sametti – materiaalilla on väliä

Aito nahka kestää käytössä parhaiten, joten jos haluat pitkäikäiset kengät, valintasi ovat nahkaballerinat. Kangasballerinat taas ovat oivalliset kesäkengät, sillä kangas antaa jalan hengittää paremmin mitä nahka. Ballerinoja saa myös luksusmateriaaleissa kuten silkkisinä ja samettisina. Muista kuitenkin, että nämä herkät materiaalit kestävät kulutusta huonosti ja ne kannattaa säästää vain juhlakenkäkäyttöön.

Kevätauringon ensimmäiset pilkahdukset ja kuiva asfaltti kutsuu ballerinoja kaduille. Onhan sinulla jo oma parisi?

Tutustu Kookengän ballerina-valikoimaan!

Lue myös: Klassiset kenkämallit ovat tyylikkäät vuodesta toiseen – tutustu 13 ajattomaan klassikkoon!

Lue myös: Valkoiset kengät ovat täällä taas! >>

Adidas-tennarit – trendikkäät vuosikymmenestä toiseen

Kookenkä 9 kuukautta sitten 3145 näyttöä

Mielestämme jokaisen aidon kenkäfanin vaatekaapista tulisi löytyä vähintään yhdet Adidaksen tennarit. Klassikot Adidas Stan Smith, Adidas Superstar, Adidas Gazelle ja Adidas Campus ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen, mutta Adidaksen laajasta valikoimasta löydät klassikkotennareiden lisäksi myös lukuisia urheiluhenkisiä vapaa-ajan kenkiä sekä värikkäitä retrotennareita.

Kokosimme tähän juttuun Adidaksen klassikkotennarit ja uudet suosikkimme Adidaksen valikoimasta. Ehkä sinäkin löydät itsellesi yhdet tai useammat uudet lempitennarit?

Tennareiden puhdistus, hoito ja suojaus – 5 helppoa askelta

Kookenkä 9 kuukautta sitten 10116 näyttöä

Tennareiden huolto on yhtä tärkeää kuin saappaiden ja nilkkureidenkin, mutta jostain syystä tennarit jäävät usein vähemmälle huomiolle. Hyvällä huollolla ja ripauksella rakkautta tennarisi pysyvät siisteinä ja käyttökelpoisina pitkään. Ja mikä parasta, tennareiden pesu ja puhdistus on useimmiten myös varsin helppoa. Kyllä, jopa valkoisten kenkien puhdistus!

                                                         K-Plussa Mastercard   Kesko.fi    Plussa.com    Pirkka.fi