Verkkokaupan toimituskulut 4,90 € ja kotiinkuljetus 9,90 €.

Valitse itsellesi sopiva toimitustapa!

Verkkokaupan toimituskulut 4,90 € ja kotiinkuljetus 9,90 €. Nopea toimitus (2–4 päivää) ja ilmainen palautus.

Click&Collect–tarkista myymäläsaatavuus verkossa, varaa oma kokosi ja nouda myymälästä.

 

Sulje

KOO BLOGI

Ekologiset kengät ja vastuullinen kenkäkaappi

Monet mieltävät ekologiset kengät edelleen hieman tylsiksi tai rumiksi, mutta se ei pidä paikkaansa! Yhä useampi kenkämerkki panostaa vastuullisuuteen, ja valikoimaa löytyy moneen makuun.

Kosmetiikkahyllyltä, vaaterekistä ja ruokakaupasta on ollut helppo löytää vastuullisia ja ekologisia tuotteita jo pitkään. Kenkäkaapin vastuullisuudesta ei sen sijaan ole puhuttu yhtä paljon, vaikka huoli ympäristöstä kasvaa tasaisesti.

Vastuullisuus näkyy kenkävalmistajien toiminnassa jo monella tavalla, ja ympäristöystävällisten kenkien tarjonta kasvaa jatkuvasti.

Kumi, korkki, kierrätysmateriaalit ja vegaaninahka

Osa kenkämerkeistä on päätynyt käyttämään tuotteissaan pelkästään eettisiä ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, kuten korkkia, kumia, kierrätysmateriaaleja ja vastuullisesti tuotettua nahkaa. Toiset keskittyvät kehittämään täysin uusia materiaaleja löytääkseen vaihtoehdon perinteisille nahkakengille.

Asportuguesas on kestävän kehityksen merkki, joka ei jätä planeetalle hiilijalanjälkeä. Asportuguesas käyttää tuotannossaan 100 % luonnonmateriaaleja, kuten korkkia ja kumia sekä kierrätysmateriaaleja. Kenkien puhdistaminen on helppoa, sillä voit pestä ne koneessa 30 asteessa. Ekologiset Asportuguesas-kengät valmistetaan Portugalissa.

Suomalaisten suosimat OTZ-kengät on tehty tuntumaan ja näyttämään hyvältä, myös eettiseltä kannalta. Luonnonmukaiset materiaalit hankitaan vastuullisilta tuottajilta, ja nahkaiset espadrillot valmistetaan ainoastaan lihantuotannon yhteydessä kertyvistä nahoista. Antimikrobisen korkkipohjallisen ansiosta OTZ-kengät muuttuvat käytössä vain mukavammaksi.

Panama Jack on yrityksen perustamisesta alkaen osallistunut aktiivisesti ympäristönsuojeluun ja kehitystyöhön ympäri maailmaa. Yrityksessä panostetaan niin omien työntekijöiden kuin myös tuottajien hyvinvointiin. Osa kenkien valmistukseen tarvittavasta energiasta saadaan aurinkoenergiasta, ja yritys tukee erilaisin toimin paikallista tuotantoa ja kestävää kehitystä.

Myös ruotsalaismerkki Tretorn panostaa vastuullisuuteen. Tretorn-kumisaappaissa käytettävät materiaalit ovat aina luonnonkumia ja PVC-vapaita, ja yritys on esimerkiksi valmistanut sadetuotteita käytöstä poistetuista kalastusverkoista.

Monet valmistajat tarjoavat klassikkomalleistaan myös vegaaneille sopivia versioita. Esimerkiksi Dr. Martens ja Palladium tekevät myös canvaksesta ja ns. vegaaninahkasta valmistettuja kenkiä. Vegaaninahka on keinonahkaa ja sen valmistukseen käytetään eläinperäisten materiaalien sijaan muita luonnonmateriaaleja tai synteettisiä materiaaleja. Viime vuosina monet valmistajat ovat siirtyneet käyttämään kenkien valmistuksessa kierrätysmateriaaleja, kuten muovipulloja tai kierrätettyä polyesteriä.

Valitse tarkkaan ja pidä huolta kengistäsi

Vastuullisuus ei koske pelkästään valmistajia, vaan meitä kaikkia. Oman kenkäkaappisi ympäristöjalanjälki riippuu kenkävalmistajien toiminnan lisäksi pitkälti myös omista tottumuksistasi.

Vaikka ostaisitkin vain ympäristöystävällisiä tai ekologisia kenkiä, niin valintojen todellinen hyöty näkyy vasta pitkässä juoksussa. Kenkäkaappi, joka on täynnä käyttämättömiä tai huonokuntoisia kenkiä, ei ole kovin vastuullinen. Jos teet jatkuvasti turhia heräte- tai hutiostoja tai laiminlyöt kenkiesi huollon ja joudut sen vuoksi ostamaan uuden parin, kannattaa katse ensin suunnata omiin tapoihin.

Vastuullinen kenkäkaappi tarkoittaa ennen kaikkea harkittua kenkäkaappia, jossa jokaisella kenkäparilla on käyttötarkoitus, ja joissa jokaisesta kenkäparista pidetään hyvää huolta. Muotisuunnittelija Vivienne Westwood kiteyttää asian hyvin: “Buy less, choose well, make it last.”.

”Buy less, choose well, make it last.”
Vivienne Westwood

Vastuullinen kenkäkaappi ei silti tarkoita tylsää kenkäkaappia. Monet suosivat klassisia kenkämalleja, mutta toimiva kenkäkaappi perustuu omaan tyyliisi. Jos värikkäät kengät ovat juttusi, mustat kengät jäävät todennäköisesti käyttämättä. Uutta kenkäparia ei myöskään kannata ostaa sen nojalla, että kengät ovat niin halvat, ettei ole väliä, vaikka käyttäisitkin niitä vain yhden kerran.

Kun ostat vähemmän, voit panostaa laatuun. Laadukkaat nahkakengät kestävät parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä, mutta ne edellyttävät aktiivista huoltamista. Valitettavasti tämä unohtuu yhä monelta, eivätkä nahkakengät saa tarvitsemaansa huomioita.

Keinonahkaiset kengät eivät edellytä yhtä aktiivista huoltamista kuin nahkakengät. Ympäristön kannalta keinonahka on usein nahkaa huonompi vaihtoehto, mutta tässäkään asiassa ei ole yhtä absoluuttista totuutta, sillä myös nahkakenkien valmistus ja nahan värjäys aiheuttaa haittaa ympäristölle.

Paras vaihtoehto onkin siksi ostaa vain tarpeeseen ja pitää omistamistasi kengistäsi hyvää huolta. Muista siis huolehtia, että kotoasi löytyy sopivat hoitotuotteet omistamillesi kengille, ja hyödynnä tarvittaessa suutarin palveluita!

Lue lisää kenkien huollosta

Lue myös

Tennareiden puhdistus, hoito ja suojaus – 5 helppoa askelta

Tennareiden puhdistus, hoito ja suojaus – 5 helppoa askelta

Ja mikä parasta, tennareiden pesu ja puhdistus on useimmiten myös varsin helppoa. Kyllä, jopa valkoisten kenkien puhdistus!

Ja mikä parasta, tennareiden pesu ja puhdistus on useimmiten myös varsin helppoa. Kyllä, jopa valkoisten kenkien puhdistus!

1. Tennareiden suojaus – ennen käyttöönottoa Kenkien huolto alkaa jo ennen niiden käyttöönottoa. Kenkien suojaus hoitosuihkeella pidentää niiden käyttöikää ja suojaa kenkiä sateelta ja lialta. Tämä helppo mutta tärkeä askel unohtuu liiankin helposti, kun tennarit hohtavat uutuuttaan ja haluaisit vetää ne jalkaan saman tien. Huonon sään yllättäessä pääset kuitenkin paljon helpommalla, kun olet suojannut kenkäsi. Varmista, että kotoasi löytyy sop...

Aina varpaat jäässä? Näin löydät hyvät talvikengät

Aina varpaat jäässä? Näin löydät hyvät talvikengät

Lämpimät, kestävät, vedenpitävät ja luistamattomat, ihanan lämpimät – sanalla sanoen hyvät talvikengät – eivät ole utopiaa. N...

Lämpimät, kestävät, vedenpitävät ja luistamattomat, ihanan lämpimät – sanalla sanoen hyvät talvikengät – eivät ole utopiaa. Näiden vinkkien avulla löydät hyvät talvikengät ja pelastat varpaasi pakkaselta!

Lämpimät talvikengät ovat melkein paras tapa varautua kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Ykkösjuttu voisi olla vetäytyminen talviunille, mutta sehän ei oikein ole vaihtoehto ihmisväelle. Todettava on, kuten eräs kuuluisa mummo lumessa: ”Eteenpäin!”.  Tarina ei kerro, oliko mummolla käytössään hyvät talvikengät, mutta tässä kannattaa pelata varman päälle. Mukavat ja tukevat sekä jalkoja kylmältä ja kosteudelta suojaavat jalkineet tekevät olostasi m...

Sulje
Sulje