KOO BLOGI

Kenkien ABC – kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Erilaisia kenkämalleja on lukemattomia erilaisia, ja kenkäviidakossa voi mennä helposti pää pyörälle. Tiedätkö millaiset naisten kengät ovat sling backit tai mitä tarkoittaa platform? Miesten kengät ovat yleensä oxfordit tai derbyt, mutta miten ihmeessä ne eroavat toisistaan?

Avokas

Naisten kengät, jotka ovat perinteikkäin korkokenkämalli. Avokkaiden kärki on umpinainen ja malliltaan terävä tai pyöreä. Koron korkeus voi olla mitä tahansa noin viiden ja kymmenen sentin väliltä. Avokkaissa ei ole korokepohjaa ja korko on yleensä siro, ei kuitenkaan niin ohut mitä stiletto-korkokengissä.

Brogue

Brogue tarkoittaa kenkien reikäkoristelua, jota löytyy kengän kärjestä ja joskus myös päällisosasta. Brogue-jalkine ei ole tarpeeksi juhlallinen virallisiin juhliin, ja monet miehet ostavatkin brogue-koristellut kengät ruskeana, jolloin ne sopivat hyvin arkikäyttöön.

Cap toe

Cap toe on miesten kengän malli. Cap toe tarkoittaa kirjaimellisesti ”suojattua varvasta”, ja cap toe -kengän tunnistaakin kengän kärjen ylimääräisestä nahkakerroksesta. Cap toe ei sovi hienoimpiin smokki- tai frakki-juhliin, mutta sopii hyvin puvun kengäksi.

Derby

Yleisin miesten juhlakenkä on derby-kenkä. Derby on ulkonäöltään hyvin oxford-kengän kaltainen, mutta erilaisen rakenteensa ansiosta derby-kenkä mukautuu paremmin käyttäjän jalkapöydän korkeuteen, ja on helpompi pukea. Siinä missä oxford-kengän päälliset puoliskot ovat ommeltu kengän päällisosan alle, derbyssä ne on ommeltu päälle. Näin ollen kengän päällisosa joustaa derbyssä paremmin.

Espadrillot

Espadrillo tai espadrille on matala kenkä, jonka päällinen on perinteisesti purjekangasta ja täysin litteä pohja köydestä valmistettu. Nimensä espadrillot ovat saaneet Espartoheinästä, jota on käytetty kengän pohjissa. Espadrillo on kevyt, ilmava ja helppo jalkine kuumiin olosuhteisiin.

Fitness-kengät

Fitness-kengät ovat erityisesti kuntosaliharjoitteluun suunnitellut kengät. Fitness-kengät sisältävät usein erilaista tekniikkaa, kuten ilmatyynyjä ja geelipehmusteita, jotka auttavat jalkoja jaksamaan läpi harjoittelun. Yhdistämällä fitness-kenkiin hajunsyöjä-pohjalliset lisäät kenkien elinikää.

Gore-Tex-kengät

Gore-Tex on muovista valmistettu huokoinen kalvo, jota käytetään vaatteissa ja kengissä. Goretex on veden- ja tuulenpitävää, mutta kuitenkin hengittävää. Kalvo estää vesipisaroiden läpipääsyn vaatteen ulkopuolelta, mutta sisäpuolella oleva hienojakoisempi höyry pääsee kalvon läpi. Lasten kengät ovat usein goretexia, ja näin kengät kestävät lätäköissä hyppelyn ja riehakkaatkin leikit.

Herrainkengät

Herrainkengät ovat klassiset matalat nauhakengät, jotka eivät nimestään huolimatta ole enää vain miesten kengät. Herrainkenkiä näkyy nykyään osana niin naisten kuin miestenkin asuja. Klassiset herrainkengät ovat ruskeat, konjakinväriset tai mustavalkoiset. Materiaalina tietenkin nahka, josta löytyy usein koristerei’itykset.

Irrotettavat pohjalliset

Irrotettavat pohjalliset lisäävät kenkien elinikää ja mukavuutta, sillä voit tarvittaessa vaihtaa paremmin omiin tarpeisiin sopivan pohjallisen. Jos kyseessä ovat kengät joita olet ajatellut käyttää vuosia, kannattaa ehdollisesti valita kenkämalli, johon saa sujautettua tarvittaessa uudet pohjalliset.

Juoksukengät

Eri urheilulajeihin ja aktiviteetteihin on nykyään saatavilla sopivilla ominaisuuksilla varustettuja kenkiä. Joogakengät, skeittikengät, purjehduskengät, vaelluskengät, jalkapallokengät... Kenkiä löytyy lähes joka lajiin. Mitä enemmän harrastamasi laji rasittaa jalkoja, sitä enemmän sopiviin kenkiin kannattaa panostaa. Esimerkiksi laadukkaissa juoksukengissä voidaan ottaa huomioon jalan ominaisuudet kuten yli- ja alipronaatio, ja näin kenkien avulla voidaan paitsi parantaa suoritusta, myös ehkäistä mahdollisia tulevia jalkavaivoja.

Kitten heel

Kitten heel -avokkaissa on pieni korko, vain kolmen–­viiden senttimetrin korkuinen. Kitten heel -korkokengät olivat erityisen suositut naisten kengät 1950-luvulla. Muutamien hiljaisten vuosikymmenten jälkeen kitten heel on taas ajankohtainen ja trendikäs.

Loafer eli louferi

Loafer on mokkasiinia muistuttava nauhaton ja soljeton puolikenkä, joka on helppo pukea jalkaan ja ilmavana se on sopiva etenkin kesäkäyttöön. Loafereita käytetäänkin usein ilman sukkia. Louferit olivat alun perin miesten kengät, mutta nousivat suosioon naisten keskuudessa 1950-luvulla Audrey Hepburnin tähdittämän Rakastunut Pariisissa -elokuvan myötä.

Maihinnousukengät eli maiharit

Maihinnousukengät ovat tukevat ja kestävät, ja varsinkin vaellus- ja ulkoilukäytössä suositut jalkineet. Nauhoitetut ja korkeavartiset, kärjestä pyöristetyt miesten maihinnousukengät ovat saaneet nimensä sotilasmaailmasta: tällaiset jalkineet olivat varusteina kanadalaisjoukoilla Normandian maihinnousussa. Monikäyttöiset maiharit ovat kunnon yleiskengät, jotka pärjäävät rajummassakin säässä.

Nupukki

Nupukki muistuttaa mokkanahkaa, mutta nupukki on vahvempaa, paksumpaa ja tasaisempaa mitä mokka. Nupukki on nahkakerroksen ylempi kerros, mokkanahka vastaavasti alempi. Nimityksensä nupukki on todennäköisesti saanut englannin kielen sanoista new ja buckskin.

Mokka- ja nupukkinahka ovat huokoisia materiaaleja, jotka imevät helposti vettä sekä epäpuhtauksia. Tämän takia on ehdottoman tärkeää suojata kengät heti uutena ja toistaa käsittely säännöllisesti. Kulumaan päässyttä nupukkia voi hoitaa erityisellä hiomakumilla.

Oxford

Oxford on perinteisin ja juhlavin miesten kenkämalli. Mustia, nauhallisia nahka-oxfordeja voi käyttää yhtä lailla frakin kanssa kuin suorien housujenkin parina smart casual -tapahtumassa.

Peep toe

Peep toe -korkokenkä on vintagea henkivä klassikkokorkokenkä. Peep toe -korkkarissa on avoin ja kapea kärki. Valitse peep toe, jos haluat esitellä pedikyyriäsi. Jos puet sukkahousut, valitse malli jossa kärkeä ei ole vahvistettu.

Ratsastussaappaat

Klassisimpien naisten saappaiden mallin inspiraationa ovat toimineet ratsastussaappaat. Näissä tyylikkäissä nahkaisissa saappaissa on juuri polven alle ulottuva varsi ja maltillinen korko, tosin korkeakorkoisia versioitakin löytyy.

Sling back

Sling back -kengät ovat yhdistelmä perinteistä korkokenkää ja sandaalia. Kärkiosa on umpinainen ja kantapään takaa kiertää remmi. Nämä monikäyttöiset korot sopivat niin farkkujen kuin juhlavampien asukokonaisuuksien pariksi.

Terveyskengät tai terveyssandaalit

Terveyskengät on suunniteltu niin, että niillä on mukava seistä ja kävellä pitkiäkin aikoja. Terveyskengät soveltuvat erityisen hyvin työjalkineiksi, mutta muutama vuosi sitten terveyskengät tekivät todellisen nousun trendikengiksi. Terveyskengät sopivat hyvin siis myös vapaa-aikaan ja jopa juhlaan!

Unisex

Unisex tarkoittaa kummallekin sukupuolelle sopivaa. Tennarit, lenkkarit, herrainkengät ja bootsit ovat hyviä esimerkkejä unisex-kengistä, sillä ne ovat samanlaisia riippumatta siitä, onko kenkä miehen vai naisen. Kenkiä ostaessasi ota kuitenkin huomioon, että miesten kengissä mitoitus on reilumpi mitä naisten kengissä.

Vintage

Vintage-sanan käännös tarkoittaa suomeksi hyvää vuosikertaa. Sana on lainattu englannin kielestä, johon se on tullut vanhasta ranskan kielen sanasta; vendange. Vintage tarkoittaa menneiden vuosikymmenten vaatteita, kenkiä ja esineitä. Yleensä vintagella tarkoitetaan muotia, joka on valmistettu 1920–1960-luvuilla.

Whole cut

Whole cut on miesten kenkämalli, jossa kengän koko päällinen on muotoiltu yhdestä nahkapalasta. Kengästä löytyy siis vain yksi sauma, joka sijaitsee kengän kantapäässä. Whole cut -kengät ovat nykyään melko harvinaiset, mutta ne sopivat varsinkin kiiltonahkaisina loistavasti juhlakengiksi.

Ylipolvensaappaat

Perinteiset naisten saappaat ulottuvat yleensä yli säären puolivälin, mutta nyt erittäin trendikkäät ylipolvensaappaat ylettävät nimensä mukaisesti vieläkin ylemmäs. Ylipolven- ja reisisaappaita saa korolla ja ilman, sekä lukuisissa erilaisissa materiaalivaihtoehdoissa. Erityisen suositut ovat mokkanahkaiset versiot. Pitkävartisia saappaita näkee paljon myös nauhallisina versioina. Nauhat tuovat saappaiden ulkonäköön lisäilmettä, ja lisäävät myös saappaiden käytännöllisyyttä, sillä saappaanvarsien kireyttä saa helposti säädettyä.

XL-kengät

Kuten vaatteissa, myös kengistä on saatavilla erittäin suuria kokoja eli XL-kokoja jotka jatkuvat jopa kokoon 55 asti.

Älykengät

Älykellot ja -lasit on jo nähty. Seuraavaksi myyntiin tulevat älykengät. Älykengät yhdistyvät puhelimeen ladattavaan sovellukseen, ja keräävät tietoja niiden käyttäjästä ja kulutuksesta. Tähän mennessä älykengissä nähtyjä ominaisuuksia ovat lämmitin, kalorilaskuri ja automaattinen nauhojen kiristys.

Ötzi-kengät eli OTZSHOES

OTZSHOESIN perustaja Ludo Malmoux sai innoituksen OTZ-kenkiin Alpeilta löytyneen jäämies Ötzin kengistä. Ötzi löydettiin 1990-luvun alussa Öztal-vuoristosta, jossa hän oli elänyt yli 5 000 vuotta sitten. OTZ-kenkien päällinen on hengittävää pellavaa, ja mukavuutta kenkään tuo anatomisesti muotoiltu ja antimikrobinen korkkipohjallinen. Monet OTZ-kenkien käyttäjät kutsuvat niitä kaikkien aikojen mukavimmiksi kengiksi.

Lue myös

Miesten nilkkurit ja varsikengät – opas eri malleihin

Miesten nilkkurit ja varsikengät – opas eri malleihin

Tämän jutun luettuasi tunnistat miesten eri nilkkurimallit ja osaat valita omaan kenkäkaappiisi sopivat varsikengät.

Jokaisen miehen kenkäkaapista olisi hyvä löytyä useammat varsikengät, vähintään yhdet vapaa-ajan nilkkurit ja yhdet vuorelliset varsikengät kylmiin säihin. Tämän jutun luettuasi tunnistat eri mallit ja osaat valita omaan kenkäkaappiisi sopivat nilkkurit.

Miesten varsikengät on yleisnimi todella monenlaisille jalkineille. Varsikengät voivat yltää niukasti nilkan yläpuolelle tai nousta reilusti ylemmäs. Mukavuus ja näyttävyys yhdistyvät aina näppärästi: nilkat pysyvät suojassa kylmyydeltä ja kosteudelta, ja samalla voi korostaa jalkojen ja housujen linjakkuutta itselle mieleisimmällä tyylillä.  Miesten korkeavartiset nahkanilkkurit sopivat loistavasti toimistolle, vapaa-aikaan ja moniin iltamenoih...

Kenkäkaapin syyspäivitys – 3 kenkäparia, joilla selätät syksyn ja talven

Kenkäkaapin syyspäivitys – 3 kenkäparia, joilla selätät syksyn ja talven

Syksyä ja talvea varten kenkäkaapista olisi hyvä löytyä kolme paria kenkiä: kumisaappaat, nahkakengät ja talvikengät.

Syksyä ja talvea varten kenkäkaapista olisi hyvä löytyä ainakin kolme paria kenkiä: yhdet vettä ja loskaa kumisaappaat, yhdet kaupunkikäyttöön tarkoitetut nahkakengät ja yhdet lämpimällä vuorella varustetut talvikengät koviin pakkasiin.

1. Kumisaappaat loskaan ja sateiseen säähän Loska on tosiasia Suomen ilmastossa. Proaktiivinen asenne loskan selättämiseksi on siksi taktiikkana parempi, kuin väärien kenkien käyttö ja siitä kärsiminen. Jos tiet ovat todella märät, on paras vaihtoehto rehelliset kumisaappaat. Kumisaappaat ovat ainoat, 100 prosenttisesti vedenpitävät kengät, joten niillä voit marssia kuivin sukin paikkaan kuin paikkaan. Kumisaappaat ova ainoat, 100 prosenttises...

Vedenkestävät Gore-Tex-kengät pitävät jalat kuivina

Vedenkestävät Gore-Tex-kengät pitävät jalat kuivina

Onko mitään inhottavampaa, kuin loskan keskellä tarpominen? Gore-Tex-kengillä selätät loskakelit ilman, että loska selättää s...

Onko mitään inhottavampaa, kuin loskan keskellä tarpominen? Kyllä – loskassa tarpominen huonoilla kengillä. Gore-Tex-kengillä selätät loskakelit ilman, että loska selättää sinut!

Vedenpitävät kengät ovat jokaisen kenkäkaapin perusvaruste Suomessa. Etenkin viime vuosina talvet ovat suojasään ja pakkasen vaihtelujen ansiosta olleet märkiä ja loskaisia. Vedenpitävät kengät tai vettä hylkivät kengät, jotka samalla ovat lämpimät, tekevät loskakävelystä (melkein) miellyttävää. Nykyisin suosituiksi syksykengiksi ovat nousseet Gore-Tex-kengät. Gore-Texia on tähän asti käytetty paljon vapaa-ajan kengissä ja lasten kengissä, mutta...

Sulje
Sulje