Verkkokauppa sulkeutuu 29.7.2021. Kaikki tehdyt tilaukset toimitetaan normaalisti ja asiakaspalvelu jatkaa toimintaansa.

KOO BLOGI

Miesten nilkkurit ja varsikengät – opas eri malleihin

Jokaisen miehen kenkäkaapista olisi hyvä löytyä useammat varsikengät, vähintään yhdet vapaa-ajan nilkkurit ja yhdet vuorelliset varsikengät kylmiin säihin. Tämän jutun luettuasi tunnistat eri mallit ja osaat valita omaan kenkäkaappiisi sopivat nilkkurit.

Miesten varsikengät on yleisnimi todella monenlaisille jalkineille. Varsikengät voivat yltää niukasti nilkan yläpuolelle tai nousta reilusti ylemmäs. Mukavuus ja näyttävyys yhdistyvät aina näppärästi: nilkat pysyvät suojassa kylmyydeltä ja kosteudelta, ja samalla voi korostaa jalkojen ja housujen linjakkuutta itselle mieleisimmällä tyylillä. 

Miesten korkeavartiset nahkanilkkurit sopivat loistavasti toimistolle, vapaa-aikaan ja moniin iltamenoihinkin. Kaikkein juhlavimpien pukujen kanssa miesten varsikengät eivät sovi yhteen, mutta muuhun pukeutumiseen nilkkakenkien monipuolinen kirjo tarjoaa mainioita jalkinemalleja.

Suurin osa miesten nykynilkkureista on muotoilultaan yhdistelmiä menneiden ajan klassikkokengistä ja nykyajan rouheista maihareista.

Suurin osa miesten nykynilkkureista on muotoilultaan yhdistelmiä menneiden ajan klassikkokengistä ja nykyajan rouheista maihareista. Klassiset mustan tai ruskean sävyt, kapeneva kärki, hillitty korko – perinteisen pelkistetty jalkineen malli antaa elegantin säväyksen, kun housujen kapea lahje peittää sekä kengän että sukan varren. Leveämpi lesti ja paksumpi pohja taas ovat tarpeen, kun varsikengät ovat enemmän ulkoilukäytössä. Vaaleammat ruskean ja harmaan sävyt sekä pehmeä mokkamateriaali ovat varsikengissä täydellinen yhdistelmä keväisille kaupungin kaduille, vaalean kevättakin ja tummien housujen täydennykseksi.

Maihari – rouhea ja trendikäs

Suomessa varsikenkää kutsutaan usein myös maihinnousukengäksi. Miesten maiharit ovat tukevat ja kestävät, ja varsinkin vaellus- ja ulkoilukäytössä suositut jalkineet. Nauhoitetut ja korkeavartiset, kärjestä pyöristetyt miesten maihinnousukengät kertovat alkuperästään jo nimessä: tällaiset jalkineet olivat varusteina kanadalaisjoukoilla, jotka Normandian maihinnousussa kävivät raskaat taistelunsa Juno-rannalla.

Sotilasmaailmasta miesten maiharit ovat sittemmin löytäneet tiensä hyvin monenlaisiin siviilielämän ympäristöihin aina asfalttiviidakoista punk-piireihin. Samalla perinteinen malli on saanut seurakseen uusia sovelluksia: moderneissa maihinnousukengissä saattaa olla sivuvetoketjuja, villiä väri-ilottelua, ja pintanahan sijasta materiaalina voi olla vaikkapa nupukki tai keinonahka.

Katu-uskottavuus saa kummasti potkua, kun jalassa on miesten maiharit ja strecthfarkut, lisänä vielä t-paita ja nahkarotsi. Reisitaskuhousuihin yhdistettyinä maiharit taas tuovat asuun armeija- tai safarihenkeä. Vaikka tyyleillä pelaaminen ei kiinnostaisikaan, monikäyttöiset miesten maihinnousukengät ovat oiva valinta: kunnon yleiskengät, jotka pärjäävät rajummassakin säässä.

Chelsea – helppo pukea ja aina tyylikäs

Sulavalinjainen, lestiltään kapeahko Chelsea-saapas on nilkkapituinen ja sivujen venykkeillä varustettu malli. Chelsea-nilkkurit ovat yksi miesten yleisimpiä nilkkurimalleja, joka pysyy suosiossa vuodesta toiseen. Vaikka kengän historia ulottuukin viktoriaanisen ajan Englantiin, nousivat kengät todella pinnalle 1960-luvulla muun muassa The Beatlesin ja Rolling Stonesin avulla.

Mokkainen tai nahkainen Chelsea, jossa usein on myös brogue-koristelu, toimii loistavasti kaupunkikäytössä ja vapaa-ajalla. Chelsea-nilkkuria näkee paljon mustana, mutta se toimii erinomaisesti myös ruskeana. 

Chelseat ovat parhaimmillaan rennossa pukeutumisessa. Täydellinen city-look syntyy, kun yhdistät Chelseat farkkuihin, neuleeseen ja siistiin villakangastakkiin.

Chelseat sopivat hyvin myös ”smart casual” -tyyliin, eli arkipukeutumista astetta juhlavampaan tyyliin, jos tilaisuus ei ole kovin muodollinen. Koska Chelsea ei ole siroin kenkä, se kannattaa kuitenkin parittaa hieman paksummasta materiaalista tehdyn puvun kanssa.

Balmoral – sopii myös puvun kanssa

Toinen sekä puvun että irtotakin ja -housujen kanssa hyvin yhdisteltävä varsikenkäklassikko on Balmoral-malli, joka on korkeavartinen versio Oxford-kengästä. Niin Chelsea kuin Balmoral ovat molemmat lähtöisin brittihovista ja kuningatar Victorian ajalta, joten ei ole ihme, että juuri nämä nilkkakenkämallit henkivät hienostunutta arvokkuutta.

Chukka – urheilullinen ja monikäyttöinen

Urheilu tunnetusti synnyttää kenkäinnovaatioita, ja myös varrelliset kengät ovat saaneet osansa.  

Brittiläisille poolonpelaajille alun perin kehitetyt chukka-saappaat ovat varsinainen monikäyttöihme. Pukukenkämäinen ja sironpuoleinen, nahka- tai kumipohjainen chukka sopii käyttöön lähes ympäri vuoden, etenkin Suomen ilmastossa.

Chukka on kuin varsikenkien vaniljajäätelö: mutkattomasti ja eleettömästi se komppaa monenlaisia asukokonaisuuksia.

Ruskea mokkanahka lienee yleisin vaihtoehto; toimii erinomaisesti esimerkiksi farkkujen kanssa. Mustana ja mokka- tai pintanahkaisena chukka sopii hienosti myös bisnespukeutumiseen. Tweed, farkku, sametti tai chinot neuleen kanssa, tai irtotakki ja -housut – chukka on kuin varsikenkien vaniljajäätelö: mutkattomasti ja eleettömästi se komppaa monenlaisia asukokonaisuuksia. Myös matkalle pakatessa kannattaa ottaa chukka-nilkkurit mukaan; niillä voi suunnata niin kaupungille kuin nähtävyyksiin, jopa illallisravintolaan.

Lue myös

Kenkäkaapin syyspäivitys – 3 kenkäparia, joilla selätät syksyn ja talven

Kenkäkaapin syyspäivitys – 3 kenkäparia, joilla selätät syksyn ja talven

Syksyä ja talvea varten kenkäkaapista olisi hyvä löytyä kolme paria kenkiä: kumisaappaat, nahkakengät ja talvikengät.

Syksyä ja talvea varten kenkäkaapista olisi hyvä löytyä ainakin kolme paria kenkiä: yhdet vettä ja loskaa kumisaappaat, yhdet kaupunkikäyttöön tarkoitetut nahkakengät ja yhdet lämpimällä vuorella varustetut talvikengät koviin pakkasiin.

1. Kumisaappaat loskaan ja sateiseen säähän Loska on tosiasia Suomen ilmastossa. Proaktiivinen asenne loskan selättämiseksi on siksi taktiikkana parempi, kuin väärien kenkien käyttö ja siitä kärsiminen. Jos tiet ovat todella märät, on paras vaihtoehto rehelliset kumisaappaat. Kumisaappaat ovat ainoat, 100 prosenttisesti vedenpitävät kengät, joten niillä voit marssia kuivin sukin paikkaan kuin paikkaan. Kumisaappaat ova ainoat, 100 prosenttises...

Vedenkestävät Gore-Tex-kengät pitävät jalat kuivina

Vedenkestävät Gore-Tex-kengät pitävät jalat kuivina

Onko mitään inhottavampaa, kuin loskan keskellä tarpominen? Gore-Tex-kengillä selätät loskakelit ilman, että loska selättää s...

Onko mitään inhottavampaa, kuin loskan keskellä tarpominen? Kyllä – loskassa tarpominen huonoilla kengillä. Gore-Tex-kengillä selätät loskakelit ilman, että loska selättää sinut!

Vedenpitävät kengät ovat jokaisen kenkäkaapin perusvaruste Suomessa. Etenkin viime vuosina talvet ovat suojasään ja pakkasen vaihtelujen ansiosta olleet märkiä ja loskaisia. Vedenpitävät kengät tai vettä hylkivät kengät, jotka samalla ovat lämpimät, tekevät loskakävelystä (melkein) miellyttävää. Nykyisin suosituiksi syksykengiksi ovat nousseet Gore-Tex-kengät. Gore-Texia on tähän asti käytetty paljon vapaa-ajan kengissä ja lasten kengissä, mutta...

Kenkien ABC – kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Kenkien ABC – kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Erilaisia kenkämalleja on lukemattomia erilaisia, ja kenkäviidakossa voi mennä helposti pää pyörälle. Tämän jutun luettuasi t...

Erilaisia kenkämalleja on lukemattomia erilaisia, ja kenkäviidakossa voi mennä helposti pää pyörälle. Tiedätkö millaiset naisten kengät ovat sling backit tai mitä tarkoittaa platform? Miesten kengät ovat yleensä oxfordit tai derbyt, mutta miten ihmeessä ne eroavat toisistaan?

Avokas Naisten kengät, jotka ovat perinteikkäin korkokenkämalli. Avokkaiden kärki on umpinainen ja malliltaan terävä tai pyöreä. Koron korkeus voi olla mitä tahansa noin viiden ja kymmenen sentin väliltä. Avokkaissa ei ole korokepohjaa ja korko on yleensä siro, ei kuitenkaan niin ohut mitä stiletto-korkokengissä. Brogue Brogue tarkoittaa kenkien reikäkoristelua, jota löytyy kengän kärjestä ja joskus myös päällisosasta. Brogue-jalkine ei ole ta...

Sulje
Sulje