KOO BLOGI

Sandaalit jalkaan hellesäällä – poimi vinkit kattavasta sandaalioppaasta

Varvassandaalit, nahkasandaalit, korkosandaalit, sporttisandaalit, terveyssandaalit, gladiaattorisandaalit... Rakkaalla kengällä on monta tyyliä! Tästä oppaasta löydät kattavasti tietoa eri sandaalimalleista sekä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla löydät itsellesi sopivat sandaalit.

Yleisimmät sandaalimallit

Nahkasandaalit

Yksiväriset nahkasandaalit ovat aina varma valinta asusta riippumatta. Malli kannattaa valita omien mieltymysten mukaan sen perusteella, mikä tuntuu mukavalta ja kuinka paljon haluat jalastasi näyttää tai peittää. Minimalistiset sandaalit ovat helpot pukea, mutta toisaalta remmit kantapään ympärillä auttavat pitämään sandaalit jalassa.

Varvassandaalit

Nahkasandaalien ohella myös varvassandaalit, tuttavallisemmin flip flopit, ovat yksi klassisimpia sandaalimalleja. Niitä löytyy niin rentoina muoviversioina kuin myös tyylikkään siroina ja nahkaisina. Yhteistä kaikille flip flop -sandaaleille on muotoilu: tasainen pohja ja remmi, joka kulkee jalkapöydän yli kummastakin reunasta yhdistyen ja kiinnittyen isovarpaan ja toisen varpaan väliin.

Erityisen hyvin trendiniekkojen tutkassa on viihtynyt Adidaksen Adilette-sandaali.

Suihkusandaalit

Varvassandaalien lähimmät sukulaiset ovat suihkusandaalit, eli släbärit, joissa jalkapöydän yli kulkee leveä kaistale kengän ollessa muuten avoin. Nimensä mukaisesti nämä sandaalit ovat perinteisesti olleet käytössä uimahalleissa ja suihkuissa, joissa ei haluta olla paljain jaloin kosketuksissa lattiaan.

Ehkä hieman yllättäen släbärit ovat hiipineet viime vuosina trenditietoisten suosikkikengäksi. Sporttivaikutteet ovat näkyneet muodissa jo pitkään, ja samassa vanavedessä nämä sporttiset sandaalit ovat nousseet suosioon. Erityisen hyvin trendiniekkojen tutkassa on viihtynyt Adidaksen Adilette-sandaali, jota yhdistetään pukeutumisessa ennakkoluulottomasti niin farkkujen, verkkareiden kuin juhlavampienkin housujen ja helmojen kanssa.

Korkosandaalit

Korkosandaalit antavat säärelle muotoa ja saavat olemuksen näyttämään ryhdikkäältä. Korollisella sandaalilla on jopa täysin oma nimensä, sandaletti, ja niitä löytyy matalalla ja korkealla korolla, ohuella ja paksulla korolla ja myös kiilakorolla. Paksukorkoinen sandaali sopii hyvin kesäkaduille, mutta piikkikorot kannattaa säästää juhlaan.

Terveyssandaalit

Terveyssandaalit ovat suosittuja työkenkiä, etenkin seisomatyötä tekevien keskuudessa. Nykyisin työsandaalit ovat valloittaneet myös kadut, sillä tämänhetkinen muoti korostaa mukavuutta myös kenkämuodissa. Klassiset Birkenstock-tyyliset sandaalit ovat tällä hetkellä muodikkaammat kuin koskaan. Tästä syystä myös valikoima on kasvanut, ja kaupoista löytyy nykyisin paljon terveysjalkineista inspiroituneita sandaaleja erilaisissa kuoseissa ja väreissä.

Sporttisandaalit

Sporttisandaalit ovat perinteisesti ulkoiluun, kuten retkeilyyn ja vaeltamiseen, suunnitellut sandaalit, jotka ovat erityisesti miesten suosiossa. Urheiluhenkisiä sandaaleja näkee nykyään myös kaupunkikäytössä. Myös pitkään kauhistuttanut sukkien ja sandaalien yhdistelmä voi nykyään olla trendikäs. Älä kuitenkaan pue sandaalien kanssa paksuja tennissukkia! Ohut puuvillasukka voi toimia hyvinkin kesäkaduilla, etenkin jos tyylisi tukee tätä usein vieroksuttua yhdistelmää.

Sandaalien materiaali

Sandaaleja löytyy laidasta laitaan, aina nahasta muoviin. Materiaalin valintaan vaikuttaa oman budjettisi ja omien mieltymyksesi lisäksi myös sandaalien käyttötarkoitus. Muovista valmistetut släbärit ja flip flopit ovat vedenkestävät ja sopivat siksi erityisen hyvin rannalle. Lisäksi voit helposti pakata ne mukaan rantakassiin ja huuhdella ne käytön jälkeen.

Jos haluat pitkäikäiset kengät, valitse nahkasandaalit.

Aito nahka kestää käytössä parhaiten, joten jos haluat pitkäikäiset kengät, valitse nahkasandaalit. Nahkaiset sandaalit toimivat jopa kesäisinä juhlakenkinä, mutta juhlasandaaleja löytyy myös muissa materiaaleissa ja erilaisin strassein ja korukivin koristeltuna. Keinonahkaiset sandaalit ovat helppohoitoiset ja yleensä myös edullisemmat, kuin aidosta nahasta valmistetut sandaalit.

Sandaalien koko ja istuvuus

Sandaalit eivät saa puristaa tai hiertää. Huonosti istuvat sandaalit paitsi tuntuvat, niin myös näyttävät ikävältä. Sandaalit jättävät jalkapöydän ja varpaat paljaaksi ja korostavat jalan muotoja niin hyvässä kuin pahassakin. Liian pienien sandaalien remmit pureutuvat ihoon ja hiertävät ikävästi. Lisäksi ne voivat saada jalan näyttämään turvonneelta.

Sandaaleja valittaessa kannattaa myös pitää mielessä, että jalkoihin erikoistuneet lääkärit eivät suosittele ohutpohjaisia kenkiä jatkuvaan käyttöön. Tämä koskee erityisesti varvassandaaleja, sillä tasaiset pohjat ja avoin, jalkaa tukematon muotoilu rasittavat kantapäitä, lisäävät kompastumisriskiä ja voivat aiheuttaa jalkoihin ja selkään virheasentoja. Lisäksi remmit saattavat hiertää varpaanvälejä, eikä sandaali tarjoa iholle suojaa bakteereilta.

Jos ostat sandaalit muuhun kuin satunnaiseen ranta- tai juhlakäyttöön, panosta muotoiltuun pehmeään pohjaan ja hyvään istuvuuteen.

Nahkasandaalit kannattaa valita niin, että sandaali on uutena napakka.

Ainut tapa varmistaa sandaalien istuvuus on sovittaa niitä huolella, mielellään lämpimänä iltapäivänä, sillä jalat turpoavat päivänä aikana. Kävele muutama askel ja tarkkaile jalkaasi eri edestä, sivulta ja ylhäältä. Varmista, että sandaalit ovat sopivan kokoiset, näyttävät hyvältä ja tuntuvat mukavalta. Nahkasandaalit kannattaa valita niin, että sandaali on uutena napakka. Nahka muotoutuu jalkaan ja antaa käytössä hieman periksi.

Huomio myös rusketusraidat ja aurinkovoide! Gladiaattorisandaalit voivat kesän jälkeen jättää muistoksi mielenkiintoiset tiikeriraidat.

Sandaalien hoito

Sandaaleja ei usein muisteta huoltaa samalla tavalla kuin muita jalkineita. Hoitamalla sandaaleja oikein ennen käyttöönottoa ja käytön aikana kuitenkin pidennät sandaalien elinikää huomattavasti.

Sandaaleja valmistetaan lukuisista eri materiaaleista, joten tarkista millä tavalla juuri sinun sandaalejasi tulee hoitaa. Nahka, muovi ja tekstiili vaativat kaikki erilaiset hoitotoimenpiteet. Sandaalit kannattaa muiden kenkien tavoin kyllästää hoitoaineella ennen niiden ensimmäistä käyttöä. Hoitoaine auttaa kenkää pitämään kosteuden ja lian poissa pinnaltaan. Puhdista sandaalit ylimääräisestä liasta pyyhkimällä ne kostealla rätillä säännöllisesti.

Löydä sopivat sandaalit Kookengästä

Kookengästä löydät laajan valikoiman sandaaleja eri materiaaleissa ja väreissä. Tutustu valikoimaamme verkkokaupassa tai tule vierailulle lähimpään myymälään!

Tutustu Kookengän sandaalivalikoimaan »

Lue myös

Korkokengät viimeistelevät juhlatyylin – kaikki, mitä halusit tietää korkkareista

Korkokengät viimeistelevät juhlatyylin – kaikki, mitä halusit tietää korkkareista

Katso vinkit, joiden avulla löydät tyyliisi sopivat ja ennen kaikkea mukavat luottokorkkarit. Samalla vältät haparoivat askel...

Kokosimme tähän oppaaseen käteviä vinkkejä, joiden avulla löydät tyyliisi sopivat ja ennen kaikkea mukavat luottokorkkarit. Samalla vältät haparoivat askeleet ja hiertymät.

Eri korkokenkämallit Perinteinen korkokenkä on avokasmallinen, noin viiden sentin korolla varustettu kenkä, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Monesti imartelevin korko on noin seitsemän senttiä korkea: se tuo säären muodon kauniisti esiin, mutta tuntuu vielä mukavalta. Erilaisia korkoja ja malleja löytyy kuitenkin laidasta laitaan. Tunnetko suosituimmat korkokenkämallit? Monesti imartelevin korko on noin seitsemän senttiä korkea: se tu...

Kenkäale – 10 muistisääntöä kenkien alennusmyynteihin

Kenkäale – 10 muistisääntöä kenkien alennusmyynteihin

Kenkäale on kenkäfanin parasta aikaa! Kokosimme iloksesi parhaat vinkit aleshoppailuun, jotta vältyt hutiostoksilta.

Kenkäale on kenkäfanin parasta aikaa! Kookenkä on alennusmyyntien aikaan täynnä huikean hyviä tarjouksia. Kokosimme iloksesi parhaat vinkit aleshoppailuun, jotta vältyt alennusmyynti-ahdistukselta ja hutiostoksilta. Näillä vinkeillä voit nauttia kenkäalesta täysin sydämin.

1. Tunne tyylisi Kaikille sattuu toisinaan virhearvioita, mutta alennusmyynneissä edullinen hinta saattaa sokaista fiksunkin shoppailijan. Paras keino välttää virheostoksia on tiedostaa oma tyylinsä ja makunsa. 2. Panosta laatuun Kokenut alehaukka metsästää alennuksista edullisia laatutuotteita. Kiinnitä huomiota materiaaleihin ja huomioi aleprosentti. Etenkin nahkaisia laatukenkiä voi kenkien alennusmyynneistä löytää huomattavan edullisesti n...

Saappaita joka lähtöön – 10 suosittua mallia

Saappaita joka lähtöön – 10 suosittua mallia

Saappaita etsiessä voi helposti tulla valinnan vaikeus. Listasimme 10 suosittua saapasmallia!

Saappaita etsiessä voi helposti tulla valinnan vaikeus. Ratsastussaappaat, kumisaappaat ja sukkasaappaat ovat hyviä esimerkkejä keskenään varsin erilaisista saapasmalleista. Listasimme 10 suosittua saapasmallia!

1. Klassiset ratsastussaappaat Klassisimpien naisten saappaiden mallin inspiraationa ovat toimineet ratsastussaappaat. Näissä tyylikkäissä nahkaisissa saappaissa on juuri polven alle ulottuva varsi ja maltillinen korko, tosin korkeakorkoisia versioitakin löytyy. Konjakinvärinen nahka on tällä hetkellä trendikäs, mutta jos haluat monikäyttöisyyttä, valitse mustat saappaat. Väriä ja muita ominaisuuksia valittaessa kannattaa miettiä, millaisten va...

Sulje
Sulje