KOO BLOGI

Tennareiden puhdistus, hoito ja suojaus – 5 helppoa askelta

Ja mikä parasta, tennareiden pesu ja puhdistus on useimmiten myös varsin helppoa. Kyllä, jopa valkoisten kenkien puhdistus!

1. Tennareiden suojaus – ennen käyttöönottoa

Kenkien huolto alkaa jo ennen niiden käyttöönottoa. Kenkien suojaus hoitosuihkeella pidentää niiden käyttöikää ja suojaa kenkiä sateelta ja lialta. Tämä helppo mutta tärkeä askel unohtuu liiankin helposti, kun tennarit hohtavat uutuuttaan ja haluaisit vetää ne jalkaan saman tien. Huonon sään yllättäessä pääset kuitenkin paljon helpommalla, kun olet suojannut kenkäsi.

Varmista, että kotoasi löytyy sopiva kenkien suojasuihke ja kenkienhoitosetti kaikille kengillesi. Tämä on erityisen tärkeää värikkäiden mokkatennareiden osalta, sillä väärät suoja- ja hoitotuotteet voivat vaurioittaa mokkakengän väriä ja pintaa.

Suojasuihkeen käyttö pidentää myös kangastennareiden käyttöikää, sillä se vähentää kenkien likaantumista ja pesun tarvetta. Kangaskenkien suojaus kannattaa siksi tehdä säännöllisesti varsinkin vaaleiden kenkien osalta.

2. Tennareiden raikastus – käytön jälkeen tai tarpeen mukaan

Haisevat kengät ovat yleinen ongelma. Kenkien haju johtuu useimmiten pinttyneestä hiestä, joten kenkiin kannattaa hankkia vaihdettavat irtopohjalliset. Näin jalkahiki ei pääse tarttumaan kengän omaan pohjalliseen. Kun hankit muutaman parin irtopohjallisia varastoon, saat sisäpohjalliset vaihdettua heti tarpeen vaatiessa ja vältät tunkkaisen hajun. Kesällä voit kokeilla myös vaihdettavia hajunsyöjäpohjallisia.

Pahan hajun ennaltaehkäisy on kaiken A ja O, sillä hajunpoisto kengistä on haastavaa jälkikäteen. Jotta kosteus pääsee haihtumaan kengistä, kengät ja irtopohjalliset kannattaa tuulettaa päivittäin poistamalla pohjalliset tennareista.

Kengänkuivain voi olla hyvä vaihtoehto jos kengät ovat kastuneet sateessa, mutta useimmiten pelkkä tuuletus riittää. Lisäksi tennareiden on hyvä antaa levätä käyttökertojen välissä, joten suosittelemme, että hankit kenkäkaappiisi useamman kuin yhden parin tennareita.

Jos haju on jo pinttynyt kenkiin, pahanhajuiset kengät kannattaa ensi kädessä raikastaa kenkäsuihkeella. Mikäli tämä ei auta, kankaisten kenkien desinfiointiin voi tietyissä tilanteissa kokeilla vesipesua. Joskus hajun saaminen pois kengistä on kuitenkin mahdotonta, ja silloin ainut vaihtoehto on ostaa uudet kengät.

3. Tennareiden puhdistus ja hoito – vähintään kerran kuussa

Tennareiden puhdistus tehdään tarpeen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on tarkistaa kengät vähintään kerran kuussa, mutta pöly ja lika kannattaa harjata pois vähintään kerran viikossa, jotta tilanne ei pääse riistäytymään käsistä. Suosittelemme, että lisäät kalenteriin muistutuksen tai keksit itsellesi hyvän muistisäännön, sillä tennareiden puhdistuksella on helposti tapana unohtua.

Alkuun pääset, kun kotoasi löytyy nämä kolme tuotetta: puhdistustuote, hoitotuote ja suojatuote. Kenkien puhdistus lähtee kengän materiaalista, joten valitse tuotteet tennareiden pintamateriaalin mukaan.

Nahkakenkien puhdistus

Nahkatennareiden puhdistukseen sopii vaahto tai voide. Valitse tuote kenkien värin mukaan tai osta väritön tuote. Nahkakenkien hoitoon mehiläisvaha on hyvä vaihtoehto, sillä se sopii sekä tummille että vaaleille tennareille. Nahan suojaus mehiläisvahalla pitää nahkakenkien pinnan pehmeänä ja ehkäisee halkeamia. Viimeistele puhdistus suojasuihkeella.

Mokkakenkien puhdistus

Mokkatennareiden puhdistus on haastavampaa kuin nahkakenkien, joten mokkakengät kannattaa suosiolla jättää kotiin sadekeleillä. Mokkakenkien puhdistus aloitetaan pinnan mekaanisella puhdistuksella, jossa irtolika ja pöly poistetaan mahdollisimman hellävaraisesti. Voit käyttää puhdistukseen mokkasientä, mokkakiveä tai mokkaharjaa. Jos tämä ei auta, voit kokeilla mokka- tai nupukkinahkan hoitoon suunniteltuja erikoistuotteita. Suihkuta lopuksi kenkiin suojasuihketta.

Kangaskenkien puhdistus

Kangastennareiden puhdistus aiheuttaa monille päänvaivaa. Kangaspinta kerää muita materiaaleja helpommin pölyä, eikä pinttynyt lika lähde irti. Irtolika kannattaa harjata pois aina käytön jälkeen, jottei se pääse pinttymään. Hankalissa tapauksissa voit harkita kenkien vesipesua.

Valkoisten kenkien puhdistus

Vaaleat ja valkoiset kengät likaantuvat muita värejä helpommin, mutta muutamalla helpolla niksillä selviät tästäkin haasteesta. Valitse hoitotuotteet ensisijaisesti kengän pintamateriaalin mukaan ja huolehdi säännöllisestä puhdistuksesta, niin saat valkoiset tennarit puhtaaksi mahdollisimman pienellä vaivalla. Valkoisten kenkien puhdistus on huomattavasti helpompaa, kun lika ei ole päässyt pinttymään kengän pintaan. Muista siis tehdä valkoisten kenkien suojaus tarpeeksi usein.

Valkoisten kenkien puhdistukseen kannattaa lisäksi hankkia valkoisille kengille suunniteltu erikoistuote, jossa on vahva värinpeitto. Paksu valkoinen väri häivyttää tahrat ja naarmut valkoisista nahkakengistä ja valkaisee myös likaiset tai kellastuneet pohjat, jolloin valkoiset kenkäsi näyttävät uusilta pidempään.

4. Tennareiden pesu – vain ääritilanteissa

Jos pelkkä tennareiden puhdistus ei riitä, voi kankaisten tennareiden pesu joko käsin tai pesukoneessa olla ajankohtaista. Tennareiden pesuun liittyy kuitenkin aina riskejä. Vesipesu kuluttaa aina tennareita, joten se kannattaa tehdä mahdollisimman harvoin ja vain hätätilanteissa.

Kenkien pesu kannattaa tehdä mahdollisimman hellästi ja ensisijaisesti käsin. Kenkien pesu pesukoneessa kuluttaa kenkiä käsinpesua enemmän, mutta se tehoaa paremmin pinttyneeseen likaan ja hajuun. Muista poistaa kengännauhat ja sisäpohjalliset ennen pesua! Tärkeää on myös antaa tennareiden kuivua hyvin pesun jälkeen ja suojata ne suojasuihkeella ennen käyttöönottoa.

Huom! Kaikkien kankaistenkaan tennareiden pesu ei ole mahdollista, sillä kenkien materiaali tai koristeet (kuten strassit ja soljet) voivat vahingoittua pesussa. Tennareiden pesun tarve on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

5. Tennareiden korjaus – tarpeen mukaan

Puhdistuksen, suojauksen ja pesun lisäksi tennarit kaipaavat aika ajoin myös järeämpää huoltoa. Kenkien korjaus tehdään tarpeen mukaan, mutta hyvä ohjenuora on tarkistaa tennareiden ja kengänpohjien kunto kerran kuukaudessa. Silloin huomaat mahdolliset vauriot ajoissa, kun ne ovat vielä helposti korjattavissa.

Pohjasta haljenneista lempitennareista ei välttämättä tarvitse luopua heti, sillä useat suutarit korjaavat myös haljenneet kumipohjat. Jos olet epävarma, kysy neuvoa suutarilta.

Lue myös

Ekologiset kengät ja vastuullinen kenkäkaappi

Ekologiset kengät ja vastuullinen kenkäkaappi

Monet mieltävät ekologiset kengät edelleen hieman tylsiksi tai rumiksi, mutta se ei pidä paikkaansa! Yhä useampi kenkämerkki ...

Monet mieltävät ekologiset kengät edelleen hieman tylsiksi tai rumiksi, mutta se ei pidä paikkaansa! Yhä useampi kenkämerkki panostaa vastuullisuuteen, ja valikoimaa löytyy moneen makuun.

Kosmetiikkahyllyltä, vaaterekistä ja ruokakaupasta on ollut helppo löytää vastuullisia ja ekologisia tuotteita jo pitkään. Kenkäkaapin vastuullisuudesta ei sen sijaan ole puhuttu yhtä paljon, vaikka huoli ympäristöstä kasvaa tasaisesti. Vastuullisuus näkyy kenkävalmistajien toiminnassa jo monella tavalla, ja ympäristöystävällisten kenkien tarjonta kasvaa jatkuvasti. Kumi, korkki, kierrätysmateriaalit ja vegaaninahka Osa kenkämerkeistä on pääty...

Athleisure on pukeutumisen pysyvä trendi – näin luot sporttisen trendityylin helposti

Athleisure on pukeutumisen pysyvä trendi – näin luot sporttisen trendityylin helposti

Nyt on helppoa olla sekä urheilullinen että huipputrendikäs! Kengät ovat helppo tapa lisätä sporttista ilmettä asuun kuin asu...

Urheilullisuus, fitness ja itsestään huolta pitäminen ovat tällä hetkellä trendikkäämpiä kuin koskaan, ja se näkyy myös kenkähyllyssä.

"Athleisure" eli sportti- ja arkivaatteiden yhdistäminen vapaa-ajalla on ollut kovassa nosteessa jo muutaman vuoden, eikä loppua näy: athleisure-trendi on enemmän pinnalla kuin koskaan ja sporttinen tyyli on levinnyt jo työ- ja juhlapukeutumiseenkin. Nyt on helppoa olla samanaikaisesti sekä urheilullinen että huipputrendikäs! Jos urheiluvaatteet eivät muuten ole juttusi, kengät ovat helppo tapa lisätä sporttista ilmettä asuun kuin asuun. Tennari...

Adidas-tennarit – trendikkäät vuosikymmenestä toiseen

Adidas-tennarit – trendikkäät vuosikymmenestä toiseen

Kokosimme tähän juttuun Adidaksen klassikkotennarit ja uudet suosikkimme Adidaksen valikoimasta.

Kokosimme tähän juttuun Adidaksen klassikkotennarit ja uudet suosikkimme Adidaksen valikoimasta. Ehkä sinäkin löydät itsellesi yhdet tai useammat uudet lempitennarit?

Adidaksen valkoiset tennarit ja kolme ikonista raitaa ovat tuttu näky niin muotipiireissä kuin katukuvassakin. Klassisista tennarimerkeistä Adidas on tämän hetken ehdoton suosikki, eikä suotta. Adidas-tennarit ovat täydellinen yhdistelmä tyyliä, mukavuutta ja rentoutta. Mielestämme jokaisen aidon kenkäfanin vaatekaapista tulisi löytyä vähintään yhdet Adidaksen tennarit. Klassikot Adidas Stan Smith, Adidas Superstar, Adidas Gazelle ja Adidas Camp...

Sulje
Sulje