KOO BLOGI

Vedenkestävät Gore-Tex-kengät pitävät jalat kuivina

Onko mitään inhottavampaa, kuin loskan keskellä tarpominen? Kyllä – loskassa tarpominen huonoilla kengillä. Gore-Tex-kengillä selätät loskakelit ilman, että loska selättää sinut!

Vedenpitävät kengät ovat jokaisen kenkäkaapin perusvaruste Suomessa. Etenkin viime vuosina talvet ovat suojasään ja pakkasen vaihtelujen ansiosta olleet märkiä ja loskaisia. Vedenpitävät kengät tai vettä hylkivät kengät, jotka samalla ovat lämpimät, tekevät loskakävelystä (melkein) miellyttävää.

Nykyisin suosituiksi syksykengiksi ovat nousseet Gore-Tex-kengät. Gore-Texia on tähän asti käytetty paljon vapaa-ajan kengissä ja lasten kengissä, mutta viime vuosina Gore-Tex-tekniikkaa on alettu hyödyntämään urheilukenkien lisäksi myös kaupunkikäyttöön soveltuvissa nilkkureissa ja varsikengissä. Gore-Texilla suojatut nilkkurit tai varsikengät ovatkin hyvä valinta, jos tietää liikkuvansa ulkona paljon vaihtelevissa oloissa.

Mikä on Gore-Tex?

Gore-Tex on PTFE-muovista valmistettu veden- ja tuulenkestävä materiaali, jota käytetään säänkestävissä jalkineissa ja vaatteissa. Veden ja tuulen lisäksi Gore-Tex-kalvo suojaa pölyltä, bakteereilta ja useimmilta kemikaaleilta.

Gore-Tex on myös hyvin hengittävä, minkä takia sitä käytetään paljon vapaa-ajan kengissä. Gore-Texin hyvät ominaisuudet perustuvat miljardeihin mikrohuokosiin, jotka ovat vesipisaroita pienempiä, mutta kuitenkin vesihöyryä suurempia. Näin ollen sade ei pääse Gore-Texin läpi, mutta iholta erittyvä kosteus pääsee kuitenkin haihtumaan.

Nykyisin vastaavanlaisia vettä hylkiviä kalvoja löytyy useilla eri nimillä eri kenkävalmistajilta, esimerkiksi Riekerin RiekerTex ja Kangaroosin RoosTex.

Gore-Tex-kenkien hoitaminen ja puhdistaminen

Kalvollisia kenkiä tulee myös hoitaa samoin kuin muitakin kenkiä. Gore-Tex-kenkiä ei saa laittaa pesukoneeseen, sillä kalvo voi vaurioitua ja menettää vedenpitävät ominaisuutensa. Gore-Tex-kenkien pintaan tulee myös usein kävellessä taitoskohtia, joihin kerääntyy helposti likaa ja hiekkaa. Kengät tulee pyyhkiä säännöllisesti puhtaaksi, jotta hiekka ei hankaa Gore-Tex-kalvoa rikki.

Muuten Gore-Tex-kenkiä hoidetaan kengän materiaalin mukaisesti riippuen siitä, onko kyseessä nahka- vai tekstiilikenkä. Vältä Gore-Tex-kengissä kuitenkin rasvaa ja öljyä sisältäviä hoitotuotteita, sillä ne vahingoittavat Gore-Tex-kalvon hengittävyyttä.

Lue myös

Kenkien ABC – kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Kenkien ABC – kenkiin ja kenkätarvikkeisiin liittyvä termistö tutuksi

Erilaisia kenkämalleja on lukemattomia erilaisia, ja kenkäviidakossa voi mennä helposti pää pyörälle. Tämän jutun luettuasi t...

Erilaisia kenkämalleja on lukemattomia erilaisia, ja kenkäviidakossa voi mennä helposti pää pyörälle. Tiedätkö millaiset naisten kengät ovat sling backit tai mitä tarkoittaa platform? Miesten kengät ovat yleensä oxfordit tai derbyt, mutta miten ihmeessä ne eroavat toisistaan?

Avokas Naisten kengät, jotka ovat perinteikkäin korkokenkämalli. Avokkaiden kärki on umpinainen ja malliltaan terävä tai pyöreä. Koron korkeus voi olla mitä tahansa noin viiden ja kymmenen sentin väliltä. Avokkaissa ei ole korokepohjaa ja korko on yleensä siro, ei kuitenkaan niin ohut mitä stiletto-korkokengissä. Brogue Brogue tarkoittaa kenkien reikäkoristelua, jota löytyy kengän kärjestä ja joskus myös päällisosasta. Broälgue-jalkine ei ole ...

Sandaalit jalkaan hellesäällä – poimi vinkit kattavasta sandaalioppaasta

Sandaalit jalkaan hellesäällä – poimi vinkit kattavasta sandaalioppaasta

Tästä oppaasta löydät kattavasti tietoa eri sandaalimalleista sekä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla löydät itsellesi sopiva...

Varvassandaalit, nahkasandaalit, korkosandaalit, sporttisandaalit, terveyssandaalit, gladiaattorisandaalit... Rakkaalla kengällä on monta tyyliä! Tästä oppaasta löydät kattavasti tietoa eri sandaalimalleista sekä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla löydät itsellesi sopivat sandaalit.

Yleisimmät sandaalimallit Nahkasandaalit Yksiväriset nahkasandaalit ovat aina varma valinta asusta riippumatta. Malli kannattaa valita omien mieltymysten mukaan sen perusteella, mikä tuntuu mukavalta ja kuinka paljon haluat jalastasi näyttää tai peittää. Minimalistiset sandaalit ovat helpot pukea, mutta toisaalta remmit kantapään ympärillä auttavat pitämään sandaalit jalassa. Varvassandaalit Nahkasandaalien ohella myös varvassandaalit, tuttav...

Korkokengät viimeistelevät juhlatyylin – kaikki, mitä halusit tietää korkkareista

Korkokengät viimeistelevät juhlatyylin – kaikki, mitä halusit tietää korkkareista

Katso vinkit, joiden avulla löydät tyyliisi sopivat ja ennen kaikkea mukavat luottokorkkarit. Samalla vältät haparoivat askel...

Kokosimme tähän oppaaseen käteviä vinkkejä, joiden avulla löydät tyyliisi sopivat ja ennen kaikkea mukavat luottokorkkarit. Samalla vältät haparoivat askeleet ja hiertymät.

Eri korkokenkämallit Perinteinen korkokenkä on avokasmallinen, noin viiden sentin korolla varustettu kenkä, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Monesti imartelevin korko on noin seitsemän senttiä korkea: se tuo säären muodon kauniisti esiin, mutta tuntuu vielä mukavalta. Erilaisia korkoja ja malleja löytyy kuitenkin laidasta laitaan. Tunnetko suosituimmat korkokenkämallit? Monesti imartelevin korko on noin seitsemän senttiä korkea: se tu...

Sulje
Sulje